Румен Петков: Парламентът да спре продажбата на печатницата на БНБ
Румен Петков: Парламентът да спре продажбата на печатницата на БНБ / Sofia Photo Agency, архив

„Всички тези действия започнаха по време на служебното правителство и в голяма степен бяха внушавани и провеждани от тогавашния премиер Марин Райков и трябва да кажа, че голямата отговорност за този грабеж е на президента Росен Плевнелиев, защото той назначи служебното правителство и в периода, когато то ръководеше държавата, започнаха за пръв път в 120-годишната история на БНБ действия по приватизиране на нейната печатница".

Това каза Румен Петков на специална пресконференция в Плевен, темата на която беше планираната сделка за печатницата на БНБ.

"Адекватна ли е тази оценка от 19 милиона, тъй като само преди година БНБ е закупила техника за над 12 млн. лева", коментира още Петков.

"Трябва да има яснота пред институциите, какво влиза в оценявания масив и една яснота, доколко е извратена оценката, защото 19 милиона е абсурдна цена за техниката на БНБ", допълни той.

„Въпросът за условията при които е търсен партньор е ключов за перспективата на това дружество и аз се надявам, че това няма да се случи. БНБ твърди, че това е най-големият възможен производител на парични знаци в света, въпреки че доскоро от банката си мълчаха относно бъдещия партньор".

Най-голямата лъжа според Румен Петкое е твърдението от страна на БНБ, че не може да има приватизация.

„Това не е приватизация, а е грабеж, защото БНБ с това си действие приватизира дейността на печатница - в това число и дейността по отпечатването на българските парични знаци и по този начин от това, което остава в България като 100% приход от отпечатването на паричните знаци, 70% ще тръгнат за Франция или Белгия и само 30% ще останат в България, т.е.ние осигуряваме условия някой да се обогатява от това, че ние ще отпечатваме собствените си парични знаци. Това е престъпление т.е. приватизацията на дейността е най-сладкия грабеж в най-мутренските времена за България", допълни Петков.

„Народното събрание е органът, който трябва да спре грабежа, който планират да извършат на дейност, за която французи или белгийци ще получават наши - български пари", добави бившият вътрешен министър.