Росица Янакиева се тревожи къде перничани ще изкарат зимата
Росица Янакиева се тревожи къде перничани ще изкарат зимата / Sofia Photo Agency, архив

Около 200-250 перничани, чиито домове са необитаеми след земетресението, са застрашени да останат без покрив през зимата. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Времето няма да им стигне да възстановят къщите си, нямат и алтернатива за настаняване при роднини. Един от вариантите за настаняване на бедстващите е предоставената на общината сграда от държавната фирма ГУСВ в бившото поделение на Бучински път. Там обаче е необходим сериозен ремонт, за да станат стаите годни за обитаване, каза Янакиева. Временно настаняване след силния трус от 22 май са поискали 528 души от община Перник. Те обитават в момента фургони и палатки.

3218 частни имота, пострадали от земетресението в община Перник, са обследвани до момента. Това означава, че повече от 1/3 от подадените в законовия срок общо 8380 молби, вече са обработени. В Междуведомствената комисия към Министерския съвет до момента са изпратени 1042 окомплектовани досиета за изплащане на възстановителни помощи на граждани на обща стойност 4 729 162 лв. , а отпуснатите досега помощи са за 194 частни жилищни сгради на обща стойност 666 931 лв.

Нанесените щети на общинския и частния сграден фонд вследствие земетресението възлизат на обща стойност над 9 милиона лева.