Роми искат оставката на Божидар Димитров заради дискриминация
Роми искат оставката на Божидар Димитров заради дискриминация / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Роми искат оставката на Божидар Димитров заради дискриминация
60308
Роми искат оставката на Божидар Димитров заради дискриминация
  • Роми искат оставката на Божидар Димитров заради дискриминация

Роми, живеещи в пловдивския квартал „Столипиново”, искат оставката на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Причина за това е участие на Димитров на 6 януари в предаване на БНТ, в което е заявил, че чужденците с техните пари са по-полезни от жителите на кварталите „Факултето” и „Столипиново”, които нямат принос към развитието на страната.

„Нашият историк трябва да си навие часовника и да се извини за изказването си”,заяви бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан, който е жител на „Столипиново”.

„Аз съм служил над две години в Строителни войски в Панагюрище и за това време построихме Минно-обогатителния комбинат „Медет”, както и много пътища и жп линии”, мотивира недоволството си Асан.

„Искам да попитам Божидар Димитров знае ли, кой чисти България и колко спортисти са дали на страната двата квартала”, каза още той.

По думите на доктора по философия Асен Колев, който също е от ромски произход, по казуса ще се търси съдействие от Бойко Борисов и от Росен Плевнелиев. „Ще сезираме и всички европейски правозащитни организации, защото не може висш държавен служител да сее омраза по този начин”, каза още Колев.

Други новини от Пловдив