Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4-годишните
Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4-годишните / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4-годишните
59605
Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4-годишните
  • Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4-годишните

Десетки родители се събраха на протест пред парламента заради задължителното предучилищно обучение от 4-годишна възраст. Идеята е заложена в от проектозакона за предучилищно и училищно образование. Родителите поискаха от държавата да не ги задължава да дават децата си толкова малки на забавачка.

С плакати „Новият проектозакон - бомба със закъснител", „Родителите знаят кое е най-добро за децата", „Училището е социална услуга, не диктатура" и „Сред природата, а не на цимент" протестиращите поискаха да имат право на избор.

Към протеста на родителите се присъединиха и учители от ресурсни центрове, които настояват тези центрове да не бъдат закривани.

„Ако не се лъжа, през 1979 година една от най-гениалните групи на всички времена - Pink Floyd, направи уникален албум, наречен „Стената". Тази стена беше изградена между родители и деца. Тогава направиха парче, в което се казва „Учители, оставете децата да бъдат себе си". Ние днес искаме да кажем на министерството да остави децата да бъдат деца, да бъдат себе си, да не ги разделят от родителите. Не правете поредната месомелачка, в която да ги слагате и да ги изкарате като матрица!", призова един от протестиращите.

Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4годишните
netinfo

Майка пък сподели: „Големият ми син посещава общинска детска градина, от която съм със смесени чувства - от някои неща съм доволна, от други не. Притеснява ме, че искат да ми отнемат правото да избера. И без това не мога да избера в коя детска градина да запиша детето си, защото такива няма. Дори да бъдат открити, тук в центъра специално няма място за строеж на нови детски градини. Да дойда тук ме подтикна това, че искат да ме приравнят към всички останали и да ме лишат от правото на избор къде е най-добре за детето ми".

Не отнемаме права на родителите, коментира заместник-образователният министър Милена Дамянова по време на кръгла маса с парламента. Тя се опита да убеди родителите, че законът е добър, но въпреки това те останаха на позицията, че новите правила са противоконституционни.

Заместник образователният министър каза още: „Семейството е най-важно за формирането на личността на детето. Детската градина обаче е естеството продължение на процеса на разширяване на обкръжението на това дете. В този смисъл ние не отнемаме нито права, нито отговорности на родителите. Напротив, ние им даваме повече възможности и гарантираме като държава чрез закона това, че всеки родител, който желае по-добро развитие за своето дете, ще го получи. Гарантираме това, че децата, които нямат достатъчна подкрепа от своите близки, защото има и такива, ще получат реални шансове за такова развитие. Глоби са предвидени между 100 и 500 за повторно нарушение и съответно между 50 и 100 лева за първо нарушение на законопроекта. Под повторно нарушение се има предвид нарушение, което е извършено в срок от две години. Този закон дава много възможности и зачита правата както на родителите, така и на децата, защото по Конституция всяко дете има право на образование".

Родителски протест срещу задължителната предучилищна за 4годишните
netinfo