/ iStock
Отделение по инвазивна кардиология е разкрито и работи към Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище. За високоспециализираната дейност в полза на пациентите от региона здравното заведение има сключен договор със Здравната каса, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на болницата д-р Иван Светулков.

Ръководният екип на болницата реализира своя проект за инвазивна кардиология след няколкогодишни усилия и леко забавяне, заради пандемията от коронавирус. За обновяването на помещението са инвестирани 250 000 лв. собствени средства. 

Д-р Светулков допълни, че на щат към МБАЛ – Търговище са назначени двама лекари-специалисти – д-р Цеца Велкова и д-р Ина Гашарова. Тук на договорен принцип ще работят и други медици от различни водещи клиники в страната, колеги с голям опит и компетентност, каза изпълнителният директор. Обучен е и среден медицински персонал. 

Вече са извършени три успешни операции. Първата на 29 ноември. Пациентите се чувстват добре.

„За жителите на област Търговище това е голяма придобивка. Ние сме изхождали от становището, че независимо, че сме малка област, най-близките такива клиники са на не по-малко от час път. А този час е „златният час“, и ако бъде пропуснат – усложненията са много по-тежки, дори фаталният край понякога е неизбежен“, каза д-р Светулков, обяснявайки защо здравното заведение е реализирало начинанието. 

Съвременната медицина изисква скъпа апаратура. Радвам се, че успяхме да реализираме идеята в полза на пациентите, защото зад сухата статистика и перипетиите стои спасен човешки живот. Разчитаме на помощта на държавата и на общините, за да може да развиваме високо технологична медицина“, каза д-р Явор Александров – представител на Борда на директорите на МБАЛ – Търговище. 

Статистиката и примера с лечението на такива болни в други здравни заведения показва, че със 150 000 лв. месечно ще се увеличи приходът на МБАЛ – Търговище. Дейността се извършва по договор със Здравната каса, сключен в началото на ноември т.г.

„За последните няколко десетилетия това е едно от събитията в областта на здравеопазването в област Търговище. То има огромно значение за населението на областта, дай Боже и за населението на съседни области“, коментира придобивката началникът на Районната здравноосигурителна каса – Търговище Емил Стоянов. Здравната каса е осигурила финансиране към днешна дата, допълни той.
Боряна Димитрова/БТА