Разцепи ли Пеевски БСП?
Разцепи ли Пеевски БСП? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС в петък провокира остри реакции не само сред гражданите, но и сред депутатите от БСП.

Най-открито неодобрението си към заемането на председателското място в ДАНС от Делян Пеевски демонстрира червеният депутат Георги Кадиев.

Още вчера той излезе с отворено писмо, в което заяви, че при обсъждането на кандидатурата на Делян Пеевски в парламентарната група е гласувал „против".

"Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би - не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща", написа в петък Кадиев.

Възмущението на Кадиев от избора на Пеевски обаче не спря дотук. В събота той написа на стената си във фейсбук, че с решението си са унищожили труда си от последните години да са алтернатива на „унищожителното управление" на ГЕРБ и призова Станишев да подаде оставка.

„С решението за Делян Пеевски за 10 минути унищожихме 4-годишен труд на стотици хиляди леви (и не само) хора в България. Труд да сме алтернативата на унищожителното управление на ГЕРБ, да сме носители на морал, честност и професионализъм. С това решение издигнахме Берлинска стена между БСП и обществото. Стена, която ще рушим с години. Има две неща, които трябва да се случат веднага. Оставка на Делян Пеевски, за да има държава, която е не срещу, а с хората на България. И оставка на Сергей Станишев, за да има БСП. После пътят ще е дълъг. Но началото е днес", написа още Кадиев в социалната мрежа.

Също във фейсбук друг червен депутат се извини за това, че е гласувал „за" Пеевски. Димчо Михалевски сподели в мрежата, че го е срам от това, което е направил, и от решението, което е взел в петък.

„Направихме голям грях спрямо хората. Простете", написа Михалевски.

Очаква се по-късно БСП да излезе с официално становище за писмото, изпратено от Пеевски до медиите, и готовността, която изрази да се откаже от поста на председател на ДАНС, ако Народното събрание прецени, че е необходимо.

Не е ясно обаче дали с евентуалното оттегляне на Пеевски от ДАНС ще се уталожат страстите и в самата БСП.

Макар да не демонстрираха несъгласието си с решението на партията да подкрепи Пеевски за шеф на държавната агенция така открито като Георги Кадиев и Димчо Михалевски, все пак няколко депутати категорично отказаха да гласуват за спорното назначение.

Въпреки че бяха в залата, също като Кадиев, Младен Червеняков и Янаки Стоилов също отказаха да гласуват за назначаването на Делян Пеевски. Емил Костадинов пък гласува „въздържал се" и двата пъти.

Веднага след това тръгнаха слухове, че в БСП могат да се обособят две ядра - едното около Сергей Станишев, който от трибуната призова да се подкрепи избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а другото - около тези, които смятат, че направените компромиси са прекалено големи и съответно не одобряват водената от партията политика.