„Ранобудните” се дистанцираха от подготвян за 31 декември протест
„Ранобудните” се дистанцираха от подготвян за 31 декември протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Ранобудните студенти” в сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” не смятат да протестират на 31 декември пред Народното събрание, съобщава БГНЕС.

В момента в сградата на Ректората има около 30 студенти-окупатори. Информацията за броя им даде студентката по логопедия Роксана, която излезе в двора, за да предостави информация за състоянието на групата. „Не, хепънингът, за който сте чули пред Народното събрание навръх Нова година, не е наш, не го организираме ние, инициаторите му са различни лица, които не са част от нас и ние не се припознаваме в това събитие”, обясни тя.

„Не знаем дали ще бъдем там, предполагам - не”, поясни тя. Тя обясни още, че студентите предпочитат да не оповестяват предварително следващите си акции, „най-малкото, за да бъде изненада и по ред други причини”, каза още момичето. „Не искаме да ни причакват журналисти и т.н., предпочитаме всичко да си протича гладко, защото не всеки път това се случва по същото време, по което сме го мислили и т.н.”, допълни студентката.

Друг студент - Теодор Колев, пети курс Право в СУ, пък съобщи, че при тях е Том Джунс, доктор по история. Колев поясни, че белгиецът идва от Виена, от Института за изследване на човешкото развитие, и подготвя статия, в която изследва студентските движения. По думите на младежа Джунс прави сравнителен анализ на ситуацията в София и Киев. „Предната му статия за нас бе преведена на няколко езика, даже няма българска версия”, разказа студентът.

„Исканията ни за в бъдеще ще бъдат оформени в цялостна платформа, с по-ясно изразени позиции след средата на януари следващата година, когато започнат нашите кръгли маси, тематични, в 7-8 различни отрасъла”, сподели плановете на „Ранобудните” Колев. На една дискусия ще сядат представители на студентите, на преподавателите, на активните граждани, експерти и след като обсъдят дадения ресор няколко пъти по темата, след анализ ще излизаме с един документ. В него ще бъдат структурирани нашите конкретни искания, опорни точки, насоки на развитие информира Колев, добави той.

В социалната мрежа протестиращи подготвят акция по време на тържественото празненство за посрещане на 2014 г. в центъра на София. Идеята им е „да стане импровизиран протест”.

Преди дни отново в социалната мрежа Facebook недоволни от правителството обявиха приключване на мирните протести. Събитието бе създадено от Явор Никифоров, който е едно от лицата на протеста в последните месеци, а избраната дата е 10 януари.

„Да, има аналогия със събитията от 10 януари 1997-а. Крайно време е да повторим тази светла дата в българската история. Явно това правителство няма да си отиде по нормалния начин и за съжаление трябва да се действа по-твърдо. Българите се събуждат. мисля, че ще се съберат достатъчно хора, за да бутнем това вредно за страната управление”, обясни инциативата Никифоров.