Президентът Румен Радев коментира казуса от последните дни за нежеланието на партиите руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да присъства на откриването на първото заседание на 48-ото Народно събрание, а украинският президент Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение.

Вчера новите депутати взеха решение посланикът на Русия да не бъде канена на тържественото първо заседание. За днес е насрочена нова среща между партиите. Този път тя е инициирана от ГЕРБ-СДС. Те предлагат да се изпрати покана към президента Зеленски, който да направи видеообръщение. 

"Това са правомощия на Народното събрание. Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства на откриването на Народното събрание. Очаквам партиите скоро да върнат фокуса си върху истинските проблеми на българите. Имам чувството, че се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", заяви държавният глава. 

По думите на президента политическите сили трябва да решат дилемата – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или нови избори.

"Дадох повече време на партиите да се отдалечат от предизборната риторика. От намирането на общи интереси в името на нашето общество зависи дали ще има редовно правителство, защото хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция", каза Румен Радев. Той допълни, че ще обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като се конституира Народното събрание.

Според президента не е опасно страната да бъде управлявана от служебен кабинет. „Той овладя ръста на цените на газа, даже имаме двукратно намаление. Овладя ръста на цените при горивата. Подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите. Има една здрава основа, върху която да стъпи следващото правителството", допълни той.

"България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашата територия или името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин", каза Румен Радев по повод на взривения на Кримския мост камион. Той поздрави службите за добре свършената работа.

Относно влизането на България в Шенген Румен Радев призова да се изчака окончателният доклад. „Доколкото знам първите оценки са положителни. На всички нива се работи за нашето влизане в Шенген. Имаме разбиране от всички наши партньори, че това е изключително важно, не само за нашата сигурност, но и за сигурността на Европа“, добави държавният глава.

Той поздрави всички българи по случай предстоящия празник на авиацията и на Българските военновъздушни сили. 

"Българските военновъздушни сили са ярък пример за мъжество, себеотрицание и родолюбие, от които имаме голяма нужда точно днес. Неслучайно в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник на метри от Народното събрание, за да напомня на народните избраници колко важно е да имаме боеспособна авиация", каза държавният глава.

На предстоящите консултации за формиране на правителство ще търся отговор какви решения предлагат партиите за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, коментира Радев, който прие почетния караул и отдаде почит пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили. 

Още през юни предишното редовно правителство изпрати писма с предложения и искане за оферти за изтребители на лизинг до редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Франция, Швеция и Израел. Зависи дали ще получим изгодно предложение. "Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход, който ще бъде внесен в Народното събрание. Само и единствено Народното събрание може да вземе такова решения", заяви държавният глава.