Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част на традиционната церемония по издигане на националния флаг на "Дондуков" 2. Поводът е Денят на народните будители.
 

церемония президентство
БТА


По-късно в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава отправи приветствие по случай празника.

"Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ", заяви държавният глава.

"Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българката нация. Днес нашите деца гледат към бъдещето през технологиите, но именно будителството ни връща към нашата същност, към нашите корени”, каза още президентът.

Той припомни, че още през 1922г. министърът на народното просвещение обосновава необходимостта от специален ден на народните будители. “Днес, утре и завинаги ще имаме необходимостта от моралните стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най важният урок- силата на будителността да ни води през изпитанията на времето”, заяви държавният глава.
 

церемония президентство
БТА

На тържествената церемония присъстваха кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, председателят на НС, министър-председателят Николай Денков, министри и депутати.

Специално изпълнение отправиха и децата от 124-та детска градина, които изпълниха песен по случай Денят на народните будители.