Работник в мини „Марица Изток загина след злополука
Работник в мини „Марица Изток загина след злополука / снимка: БГНЕС, архив

55-годишен работник в рудник „Трояново-3" на мини „Марица Изток" загина след трудова злополука. Веселин Димитров работил като машинен оператор на вулканизатор за гумено-транспортни ленти, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Инцидентът е станал по време на повдигане с кран на навитото на руло ново лентово платно, при което се използва нестандартно приспособление (тръба). Къса се едното „ухо" на тръбата и рулото от гумено платно затиска работника, който е бил в обсега на действие на стрелата на крана. Вследствие на тежките травми мъжът е починал.

Образувано е следствие за трудовата злополука в рудник "Трояново-3". "Има нарушения на условията за безопасност на труда, но към този момент не можем да коментираме повече. По случая се води следствие, иззети са всички документи както и част от тръбата, която е причинила смъртта на работника", коментира за Дарик инспекторът от Инспекцията по труда в Стара Загора Мария Илиева.

Според Илиева е необходимо да се изясни защо загиналият е стоял под товара, въпреки забраната в инструкциите. До мястото на инцидента е имало и друг работник, който обаче е бил с гръб към крана.

Други новини от Стара Загора