Явор Нотев: Нямаше логика Атака да излъчва шеф на парламента
Явор Нотев: Нямаше логика Атака да излъчва шеф на парламента / снимка: БГНЕС, архив
Явор Нотев: Нямаше логика Атака да излъчва шеф на парламента
64178
Явор Нотев: Нямаше логика Атака да излъчва шеф на парламента
  • Явор Нотев: Нямаше логика Атака да излъчва шеф на парламента

„Атака" все още няма решение какво ще е поведението на парламентарната й група при гласуването на проектокабинет, предложен с мандата на левицата.

Това посочи в интервю за Дарик депутатът от групата Явор Нотев.

Юристът от „Атака" подчерта обаче, че националистите не намират за добра перспективата да се провеждат нови избори и затова тяснопартийните задачи според него са минали на заден план.

По думите на Нотев вчерашното решение на голяма част от депутатите на „Атака" да не се регистрират по време на заседанието било резултат от деликатната позиция на партията в този парламент.
Депутатът е категоричен, че острият тон в изказването на Волен Сидеров вчера не може да повлияе на позицията на „Атака", когато се взимат отговорни решения:

„Новият парламент трябва да заработи, правителство трябва да бъде избрано, защото другото решение може да се окаже изключително тежък избор за цялата страна като икономически последици".

„Тази деликатна ситуация изискваше вземането на трудното решение дали можем да се докоснем до властта, няма ли с това да излъжем очакванията на нашите избиратели, като им дадем темата ДПС и „Атака", каза още Нотев.

По думите му ситуацията в парламента и съотношението на силите не е отговорност на „Атака", а на българските избиратели.

„Нека не остава съмнение, че депутатите от „Атака" няма да работим, ние ще бъдем в пленарната зала, по местата в комисиите, в които бъдем избрани. Това е черната работа, това е ежедневната работа и с нея ще се опитаме да бъдем полезни", обясни Нотев.

Той уточни, че официално оферта да заеме поста на парламентарен председател не е имало.

„Такова едно предложение, разбира се, битуваше. Получих в лични разговори с много колеги категоричната подкрепа за една такава възможност. Истината е обаче, че председателят на парламента трябва да е изразител на волята на мнозинството. Представете си ситуацията, при която представител на „Атака" подписва решения на парламента, за които обаче липсва подкрепата на парламентарната група на „Атака". Намерихме го за несвоевременно, нелогично и твърде рисковано като решение", добави Нотев.