Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове
Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове / cнимкa: Sofia Photo Agency
Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове
22167
Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове
  • Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове

98 процента от футболните клубове от А Професионална футболна група имат сериозни данъчни проблеми, а собствениците им получават едноседмичен срок доброволно да се откажат от данъчно-осигурителната тайна. Това стана ясно на закрито заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията с председател Яне Янев. В заседанието участва и шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

Основното нарушение на футболните клубове е плащането на осигуровки върху пари, значително по-малко от реално получаваните от футболистите. В понеделник НАП ще прати писма на президентите и собствениците на футболните клубове с молба да се откажат от данъчно-осигурителната тайна. Ако това стане, ще бъде лесно да се разбере кой колко получава и върху какви пари е осигуряван, обясни директорът на НАП Красимир Стефанов. „Нека си дадат декларацията за сваляне на данъчната-осигурителна тайна. Ние се надяваме искрено, че всички ще се съгласят", обяви той.

И Стефанов, и Янев отказаха да назоват клубовете с данъчни проблеми, както и изрядните платци. Най-лесният начин да се разбере това е доброволното отказване от данъчно-осигурителна тайна. Ако това не стане, клубовете отиват на прокурор, каза Яне Янев. „Ако евентуално те откажат да направят това, което ги призоваваме, в едноседмичен срок и ако се стигне до следваща стъпка за изслушване, главният прокурор има нагласата да изпрати прокурори на заседанието на комисията, за да може да се предприемат следващи действия", обясни той.

Яне Янев каза също, че вече се разследват някои от случаите, за които данъчните подозират, че има несъответствие между осигурителния доход и реалната заплата във футболните клубове.