Първанов отказа да влиза в лични полемики
Първанов отказа да влиза в лични полемики / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Първанов отказа да влиза в лични полемики
34170
Първанов отказа да влиза в лични полемики
  • Първанов отказа да влиза в лични полемики

Аз съм от 20 години в политиката. Всичко, което правя е политика. Дейността на държавният глава е във висша форма политика и много съжалявам, че трябва да го припомня, но понеже моите съседи по институция не го разбират, нека го кажа отново. С тези думи Георги Първанов коментира изявлението на премиера Бойко Борисов от по-рано днес.

„Той няма да ми казва „президент", а ще ми говори на фамилия, това вече съм го чувал преди 5-6 месеца, ако се не лъжа. Нека припомня, че министър председателят в не по-малка степен от президента е премиер на всички българи", обясни Първанов. „За съжаление премиерът още с първите си стъпки направи много сериозни разделения. Практически той действаше като премиер на една партия. И заклейми и изолира много социални и професионални групи. Нещо, което се изразява в момента в редица социални протест", уточни той.

Първанов беше категоричен, че не иска да влиза в лични полемики. „Времето ще покаже хората как оценяват всеки един от нас", допълни той.

По повод информациите за необходимост от реформата в политическата система, Георги Първанов поясни, че има и други неща за реформиране. „Много важно е така да се реформира политическият модел, че да се консолидират партиите - 380 партии са твърде много за България и трябва да има завишени изисквания за регистрацията им. Има и много други неща за реформиране", уточни обаче той. 

Попитан за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, президентът отговори: „Приключвам да коментирам г-н Цветанов. Нека той да си изясни отношенията с Алексей Петров".

Президентът Първанов беше в региона за откриването на обновеното читалище в с. Тенево, община Тунджа. Той преряза лентата заедно с кмета на общината и кмета на селото. Откриването съвпадна с честването на 100 години от основаването на културното средище. Читалището в Тенево е основано преди един век. Сградата, сега вече основно ремонтирана, е строена през 1969 г. За ремонта са вложени 654 961 лв. без ДДС. Отделно е осигурена озвучителна и осветителна техника за 13 528 лева.