Първанов: Институциите си свършиха работата по случая в село Славяново
Първанов: Институциите си свършиха работата по случая в село Славяново / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Първанов: Институциите си свършиха работата по случая в село Славяново
22132
Първанов: Институциите си свършиха работата по случая в село Славяново
  • Първанов: Институциите си свършиха работата по случая в село Славяново

Случващото се в Славяново през последните няколко дни е провокация към етническия мир и конституционния и законов ред в страната, заяви президентът Георги Първанов след откриването на академичната година в Софийския университет. "Не очаквам сериозни проблеми. Много се надявам да не се експлоатира политически този въпрос, а всички да бъдем консолидирани около действията на компетентните органи", посочи държавният глава.

„Създаването на една подобна формация без съмнение предизвика напрежение. Mисля, че отговорът и на обществото, и на институциите беше адекватен", каза още държавният глава. „Най-важното за мен е компетентните органи да изяснят всъщност кой е инициаторът - извън изпълнителите, те не са най-важните. За мен е важно дали тук стои някоя структура отвън в лицето на радикалния ислям, която да подпомага подобни действия", допълни той. 

Междувременно депутатът от ДПС Четин Казак заяви, че не очаква събарянето на паметника в Славяново да доведе до етническо напрежение. По думите му трябва да се провери дали предприетите действия са съобразени със законовите процедури. "Очаквам час по-скоро публичният шум да приключи", допълни Казак.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че случаят е "добра медийна операция, която цели да привлече вниманието към един кьоршифек". По думите му паметникът в Славяново е неуместна и нелепа провокация.

Яне Янев от РЗС заяви, че събарянето на паметника е трябвало да стане още преди 20 дни. Случилото се тази нощ показва, че все пак има държава, коментира още Янев. По думите му вина за ситуацията носи общината в Попово. Ако общината си е свършила работата, изобщо нямаше да се разиграе този фарс пред цялата държава, каза Янев.

Румен Такоров от левицата заяви, че събарянето на паметника няма да доведе до етническо напрежение в региона. Може би враждите ги създават някои политици, които искат да има такива вражди, но мисля, че политиката няма място в Славяново, каза депутатът от БСП.