Путин: Преговорите за Косово трябва да продължат
Путин: Преговорите за Косово трябва да продължат / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Преговорите за статута на Косово трябва да бъдат продължени, заяви по време на съвместния брифинг с българския си колега руският президент Владимир Путин. Намереният компромис трябва да устройва както албанската част от населението на Косово, така и сръбската, добави той.

Едностранното обявяване на независимостта на Косово и поддържането на този процес от страни от международната общност не отговаря на принципите на правото и е неморално, каза Путин. Русия няма да подкрепи такова решение на въпроса.

Президентът Георги Първанов отбеляза, че българската позиция по въпроса за Косово е известна. За нас е много важно проблемът Косово да не бъде разделителна линия между страните членки на Европейския съюз, каза той.

Ние сме предупреждавали нееднократно за рисковете от едно форсирано решение на въпроса, каза още Първанов. Той посочи, че на тази тема е била посветена и срещата между външните министри на България, Румъния и Гърция - за изработване на координирана позиция и отстояване на интересите на всички страни от региона по този проблем.