Публикуваха мотивите за присъдата на Анелия Цветкова
Публикуваха мотивите за присъдата на Анелия Цветкова / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

Две седмици след като произнесе присъда по делото осъди бившата съдийка Анелия Цветкова на тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок, съдебният състав с председател съдия Алексей Трифонов написа мотивите за нея.

На 16 юли Софийският градски съд осъди съди бившата съдийка Анелия Цветкова на тригодишна условна присъда с пет години условен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева, днес мотивите за тази присъда са ясни. Присъдата все още не е окончателно и след написването на мотивите тя може да се облажва в 14-дневен срок пред Софийски апелативен съд, Анелия Цветкова обеща още след произнасяне на присъдата да обжалва я обжалва.

Съдебния състав на градския съд посочва налага условно наказание като се съобразява, че Анелия Цветкова не е осъждана. „От друга страна СГС прецени,че за постигане на целите на наказанието и най-вече за поправяне на осъдената не е наложително А.Ц. да изтърпи наложеното и наказание ефективно”, се посочва в документите.

Магистратите отбелязва, че „в крайна сметка налагането на едно наказание и преценката за приложението на института на условното осъждане са до голяма степен въпроси,насочени към бъдещето на подсъдимата. Евентуалното самоцелно изолиране на последната от обществото не намира опора в буквата и духа на нашия НК”.

„Подобно решение не само, че няма да допринесе за постигане на целите на наказанието,но и ще бъде във вреда и за подсъдимата (има данни за влошаване на здравословното състояние),и за обществото. Подсъдимата е дългогодишен магистрат, видно от характеристичните данни, събрани по делото-отличен професионалист и администратор, без данни за наложени наказания във връзка с изпълнение на служебните и функции преди това,и без данни за извършени от нея други правонарушения”, посочва още съдът.

В мотивите съдът изтъква и това, че „при това не бива неоснователно генералната превенция, само защото подсъдимата е била действащ магистрат-съдия,без да се преценят данните за личността и семейното и положение, и обстоятелството,че същата бе призната за невиновна и оправдана по по-тежкото от двете обвинения,като цел на наказанието да взима превес над специалната превенция”. Затова съдиите отлагат наказанието с пет години.

При специализирана операция на служители на ДАНС и Софийска градска прокуратура на 17 юли 2008 г., с 10 000 лева в чантата, във варненски ресторант беше задържана Анелия Цветкова, председател на Административния съд във Варна. Парите били дадени на Цветкова от бившия й любовник - бизнесменът Стефан Стефанов.

По информация на прокуратурата в дома й били открити още 150 000 лева и около 400 грама злато. Още същия ден срещу Цветкова бяха повдигнати обвинения за корупция. Три дни по-късно съдийката беше освободена от следствения арест в София срещу гаранция от 20 000 лева.

След излизането си на свобода тя подаде оставка като председател на Административен съд-Варна. Преди да оглави новосъздаденото съдилище в морската столица Цветкова е била началник на административното отделение на Окръжния съд.