Психолози ще разговарят с учениците от спортното училище в Стара Загора
Психолози ще разговарят с учениците от спортното училище в Стара Загора / снимка: БГНЕС

Екип от психолози от РЗИ и Регионалния инспекторат по образование ще проведат разговори с учениците от спортното училище „Тодор Каблешков” във връзка инцидента край училището, при който тази сутрин загина човек, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Към момента данните сочат, че няма ученици, които да са станали очевидци на инцидента, но има деца, които са видели тялото на простреляния. Целта на антикризисната интервенция е да се подобри психологическия климат в училището и да се окаже специализирана психологическа подкрепа на нуждаещите се.

РЗИ-Стара Загора поддържа постоянна връзка с директора на училището, РИО и със специалистите от Дневния стационар на Центъра за психично здраве с цел навременното осигуряване на психологични и психиатрични консултации за евентуални други очевидци, попаднали на мястото на инцидента.

Планираните дейности са част от мерките, които здравното министерство организира във всяка една област за оказване на психологическа подкрепа на свидетели на подобни актове. Мерките се осъществяват от Регионалните здравни инспекции в страната съвместно с други държавни институции.

Вчера Койчо Колев - дърводелец на спортното училище „Тодор Каблешков” в Стара Загора, бе застрелян в двора на школото. Стрелбата стана между 8.00 и 9.00 ч., по време на втория учебен час. Тогава в двора отекнали изстрели, след което персоналът и учениците видели окървавеното тяло на 56-годишния мъж да лежи пред работилницата на училището.

„Понеже класните стаи гледат на юг, по естествен начин се оказа, че учениците са предпазени от ситуацията, за да не станат свидетели на едно такова престъпление”, заяви директорът на спортното училище Димо Неделчев.

Койчо Колев бе минимум от 25 години тука, много добросъвестен и изпълнителен, вършеше си работата. Не е имал лични проблеми с колегите си. Това за мен е нещо като битов инцидент, мисля, че е убийство, но това си е мое предположение, заяви директорът на училището. Той подчерта, че децата нито са видели престъплението, нито трупа на човека.

Вчера вечерта издирваният от полицията мъж, заподозрян за престъплението, се самоуби.