Проверяват за връзка между документите от Октопод и секретните доклади на ДАНС
Проверяват за връзка между документите от Октопод и секретните доклади на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата проверява дали има връзка между секретните документи на ДАНС, намерени в офисите на Алексей Петров в хода на операция "Октопод", и секретните доклади на ДАНС, за които се разследва бившият премиер Сергей Станишев. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев.

Причината за съпоставката на документите е, че именно Петров занесе на премиера Бойко Борисов доклад на ДАНС "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация", копие от който е получил Станишев, но няма данни да е върнато по специалния ред, нито да е обявено за откраднато. За това Алексей Петров беше определен от Борисов като "лоялен гражданин".

При обиск в офисите на Алексей Петров, извършен след ареста му, са открити документи на ДАНС с гриф на класифицирана информация. Проверява се дали има връзка между тях и секретните доклади на ДАНС, заради които бе снет депутатския имунитет на експремиера Сергей Станишев.

Главният прокурор съобщи, че е готова експертизата по делото срещу Станишев за изчезналите доклади на ДАНС. Тя доказва, че в част от тях има класифицирана информация, уточни Велчев.

Не може да се даде отговор за делото срещу Станишев, без да се приключи съпоставката на документите. Ако няма връзка между тях, делата срещу Станишев и Алексей Петров ще продължат по начина, по който са образувани, добави Велчев. Ако такава връзка бъде открита, обвиненията ще претърпят промяна.