Протестите са политически, убеден е Цветлин Йовчев
Протестите са политически, убеден е Цветлин Йовчев / снимки: БГНЕС
Протестите са политически, убеден е Цветлин Йовчев
69004
Протестите са политически, убеден е Цветлин Йовчев
  • Протестите са политически, убеден е Цветлин Йовчев

Работещ план за справяне с бежанската криза, добри резултати при охраната на протестите и мащабна структурна реформа. Това са само част от постиженията на МВР, с които се похвали вътрешният министър Цветлин Йовчев при отчета на работата на полицията за последните шест месеца. Според него резултатите, които Министерството на вътрешните работи е постигнало в условия на силен натиск са „нелоши”.

Във връзка с протестите той заяви, че в последните месеци се наблюдава политически екстремизъм, който не позволява съществуването на чуждо мнение. Йовчев коментира още, че е време този, който стимулира протестите, да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се „крие зад децата”.

По повод случилото се през вечерта на 14 декември, когато протестиращи го блокираха в Клуба на архитектите, Цветлин Йовчев заяви, че действията на демонстрантите са крайно неприемливи. Без да назовава имена и да влиза в конкретика, вътрешният министър заяви, че протестите са променили своята структура и са станали организирани и политически.

„Когато някой насърчава хората, протестирайки, да извършват неща, които в определени случаи не са редни. Не е редно да нямат доблестта и смелостта да се афишират, да застанат и да кажат”Да, аз съм”, посочи Йовчев.

Всички знаем кой стои зад протестите, но не е работа на министъра да издава присъди - нито оправдателни, нито такива, с които да укори някой. Работа на журналистите е да информират, посочи той.

Министър Йовчев акцентира върху нарастващата агресия спрямо полицаите, които охраняват протестите. Той заяви, че МВР не е допуснало сблъсъци, тежки наранявания, както и сериозни материални щети в изминалите 6 месеца на демонстрации. Във връзка с останалите резултати от работата на настоящото ръководство на МВР той посочи, че от началото на следващата година ще може категорично да се заяви, че полицията не се занимава с търговска дейност. До момента е установено, че силовото ведомство е участвало като подизпълнител по над 660 договора, сключвани на територията на цялата страна, включително и на СДВР.

„При което ресурсът на министерството, вместо да е насочен км охрана на обществения ред и противодействие на престъпността, в края на краищата е подпомагал търговска дейност на дружества, срещу смешни пари”, обясни той.

Йовчев се похвали и с добри резултати в противодействието на престъпността, като подчерта, че те са постигнати без ГДБОП, която премина под шапката на ДАНС. Той заяви още, че подслушването в МВР е спаднало на половина. „Повече няма да има тефтерчета и няма да има безконтролно движещи се автомобили с подслушвателна техника”, декларира министърът.

До края на годината ще има съкращение с 10% на администрацията и неосновните длъжности в МВР, заяви още вътрешният министър и обясни, че в следствие на тази мярка заплатите на служителите ще бъдат повишени с 5% от 1 януари.

Протестите са политически убеден е Цветлин Йовчев
netinfo