Протест срещу ветото върху Закона за горите затвори E-79 за четвърт час
Протест срещу ветото върху Закона за горите затвори E-79 за четвърт час / снимка: DarikNews.bg
Протест срещу ветото върху Закона за горите затвори E-79 за четвърт час
54508
Протест срещу ветото върху Закона за горите затвори E-79 за четвърт час
  • Протест срещу ветото върху Закона за горите затвори E-79 за четвърт час

Над 500 души затвориха главен път Е-79 при разклона за Симитли в знак на протест срещу наложеното вето на президента върху промените в Закона за горите. Протестът бе организиран от Национална гражданска коалиция "За природата и хората". На него имаше засилено полицейско присъствие и потокът на движение беше възстановен около 15 минути след спирането му.

В инициативата се включиха жители на общините Благоевград, Симитли, Разлог, Банско, Якоруда и Белица. Заедно с хората от няколкото планински общини в протеста се включи и депутатът от Благоевградска област Любен Татарски, както и представители на местните администрации. Сред транспарантите, които бяха издигнати на протеста, можеха да се видят и тези с надписи „Ние пазим Пирин, а не зелените", както и „Работа, бизнес и инвестиции не са мръсни думи".

Председателят на Национална гражданска коалиция "За природата и хората" Филип Цанов обясни, че протестиращите са се събрали с ясна цел и имат три искания. Едното е Народното събрание да отхвърли президентското вето. „Мотивите са нелепи, те са изсмукани от някой юрист от подчинените на президента, това не са сериозни мотиви", каза Цанов. Второто искане е незабавна промяна на плановете за управление на природните и националните паркове. По думите на Цанов тези планове са правени от еколози преди десетина години и са остарели, като в тях е забранено строителството и подмяната на съоръжения. Протестиращите настояват и за ревизия на нормативната уредба.