Промяна в Закона за ветераните скара депутати
Промяна в Закона за ветераните скара депутати / снимка: DarikNews

Предложението участниците в антифашистката съпротива да бъдат признати за ветерани от войната скара управляващите. Идеята за промяна в Закона за ветераните, внесена от БСП, не срещна подкрепа както от коалиционните партньори, така и от опозицията в парламента по време на обсъждането й на първо четене.

Предложението предвижда да засегне около 2500 души, които ако бъдат признати за ветерани от войната, ще получат към пенсиите си добавка в размер на 92 лева. По време на дебата се оказа, че единствено от БСП застават зад идеята, докато останалите се обединиха около тезата, че тези хора са се ползвали с достатъчно привилегии преди 1989 година.

„Достатъчно богата партия сте, дайте от вашите пари на вашите хора”, обърна се към социалистите Олимпи Кътев от НДСВ.

Ахмед Юсеин от ДПС също се обяви против идеята за парични бонуси за антифашистите с аргумента, че ако се направи проверка, ще се установи, че голяма част от тях са участвали в приватизацията.

„Искате предизборно да раздадете пари на тези, които са получавали 45 години, имате много дълбока партийна каса, извадете оттам”, заяви от своя страна Атанас Атанасов от ДСБ.

„Това не са елементарни хора, те ще определят политическия си вот не поради приемането на този текст, а по съвест”, защити идеята Георги Божинов от БСП.

По данни на Министерство на финансите ако този текст бъде приет, ще коства 5 млн. лева, които не са предвидени в бюджета. От военното министерство не се ангажират с конкретно становище, но се отбелязва, че участвалите в антифашистката съпротива не са притежавали качеството “военнослужещ”.