Промените в съдебната система са логични и безспорни, смята министър Ковачева
Промените в съдебната система са логични и безспорни, смята министър Ковачева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Промените в Закона за съдебната власт са логични, очаквани и безспорни. 1200 съдии подкрепят тези промени. Те също са консултирани и с Европейската комисия, заяви пред БНТ министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Министър Ковачева каза още, че промените в съдебната система на практика се правят в последния възможен момент. "Ние водим консултации по този въпрос от януари. Целта на промените е да се въведат едни публични и прозрачни правила за избора на членове във ВСС и избора на инспектори в ИВСС. Смятам, че прозрачните правила за избор на тези членове са важни. От голямо значение е, че бяхме подкрепени от гражданските организации. Заимствахме идеите именно от гражданските организации. Консултирахме промените и с магистрати", поясни Ковачева. Според проекта за промени кандидатите за членове на ВСС трябва да бъдат изслушвани, трябва да им се задават въпроси, за да стане ясно дали те са подходящи за членове на съвета. Номинациите трябва да бъдат направени след широка дискусия, при голяма прозрачност. В условията на състезателност най-добрите кандидати трябва да бъдат избрани.

"Естествено прекият избор е най-добрият вариант за избор. Ние обаче не се спряхме на този модел, защото не беше предложен модел за фазата, която предшества номинирането. Ние залагаме на една друга идея - за електронния избор, който ще бъде въведен от 2017 г. Това, което ние предлагаме е по-голяма представителност, освен това увеличаваме два пъти броят на делегатите, които ще изслушват магистратите. Това е максимумът, който можем да направим", каза министърът.

Чрез промените ще има голяма публичност и до минимум ще са сведени възможностите за манипулации, категорична е тя. Един от основните проблеми и критики във ВСС е това, че там не искат да влизат магистрати, които са в разцвета на кариерата си. Това се дължи на факта, че като влязат във ВСС, тяхното кариерно развитие спира. "Именно затова решихме да предложим тези магистрати, които желаят да кандидатстват за членове на ВСС, да бъдат повишени с една позиция в кариерата си, след като им свърши мандатът в съвета. Иска ми се по-млади хора да влязат във ВСС, за да могат да направят реформи там", сподели министър Ковачева.

За оставката на Цони Цонев като председател на етичната комисия Диана Ковачева каза, че не е запозната с мотивите му. Тази позиция има много ключово значение, каза тя. Според нея етичната комисия трябва да бъде по-прозрачна, трябва да се знае какви сигнали постъпват в нея. Уговорката с новия председател на тази комисия е да представя информация на заседанията на ВСС. Важно е за гражданите да упражняват някакъв вид контрол върху тази комисия, каза Ковачева. Ангажимент на тази комисия е и борбата с корупцията в съдебната система.

Тя посочи и друг проблем, посочван в докладите на ЕК - бавното правосъдие. Ние предлагаме звено, което ще бъде създадено към инспектората на ВСС, в което ще се сигнализира за бавно правосъдие. Този механизъм няма да възпрепятства воденето на дела срещу държавата в Страсбург. Гражданите ще могат да подават жалби, в рамките на 6 месеца ще бъдат проверявани сигналите и гражданите ще бъдат обезщетявани. Правим анализ на причините, заради които България е толкова често осъждана в Страсбург, след това ще излезем и с конкретни предложения за промени.

За възможността за споразумения с прокуратурата Диана Ковачева каза, че най-малкото този тип споразумения не трябва да се изпращат по пощата, там е необходима промяна. Тече обществената дискусия. Според нея законите трябва да отговарят на обществените потребности.

Личният ангажимент, който прие премиерът за Закона за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, доказва колко е важен този закон, каза Диана Ковачева, цитирана от БГНЕС. Това е модерният подход към тежките престъпления. Този закон е за престъпници и няма как да пострадат обикновените граждани, според нея. Този закон е социално значим. Самият закон предлага достатъчно гаранции за човешките права.

За проблемите в Агенцията по вписванията и за излязлата информация, че ни грози глобата от 800 000 евро, Ковачева каза, че за няколко месеца новият директор е взел мерки. Европейските дружества могат вече да се регистрират. Софтуерът е инсталиран. Освен това е облекчен режимът за съдебните представители - да имат достъп до Агенцията по вписванията. Това е механизъм за по-лесен достъп до информация, каза още Ковачева.