Прокуратурата върна за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра
Прокуратурата върна за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата върна за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра
62820
Прокуратурата върна за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра
  • Прокуратурата върна за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра

Прокуратурата връща за доразследване делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Димов загина в края на 2003 г., обстрелван от противотанкови гранатомети, след като се беше барикадирал в къщата си в Харманли. Операцията беше водена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който издава заповедта за обстрел. Последвалото разследване показа, че Димов се е самовзривил с граната.

Сега прокуратурата е изпратила молба до Върховния касационен съд с молба за възстановяване на делото.

Главният прокурор връща делото за доразследване, след като с решение на Европейския съд за правата на човека по делото е прието, че държавата ни е допуснала нарушение на задължението си да разследва ефективно обстоятелствата, при които Чакъра е изгубил живота си.

Адвокатът на семейството на Тодор Димов Михаил Екимджиев разясни пред Дарик каква ще бъде целта на доразследването: „Да бъдат открити отговорните лица за превишаване на правомощията на полицията. За нас е свръхупотреба на полицейска сила при убийството на Тодор Димов-Чакъра. То зависи как ще приключи. Ако се установят отговорни лица, би трябвало да се внесе обвинителен акт, да има дело в съда и моето очакване е, че там може да застане и бившият премиер".

При първоначалното разследване на смъртта на Чакъра Бойко Борисов е разпитан от военния следовател Антон Иванов, понастоящем прокурор в Районна прокуратура-Димитровград. Той каза пред Дарик, че първо трябва да бъде определен наблюдаващ прокурор, който да води разследването и да прецени дали наново трябва да бъдат провеждани разпити и да бъдат събирани доказателства.

На въпрос дали ако има възможност, ще разпита отново бившия премиер, Иванов отговори: „Тъй като знам, че доста подробно го разпитвах, може би около два часа и нещо, едва ли бих тръгнал пак да го разпитвам, нищо ново няма да ми каже".

Адвокат Екимджиев обясни, че очаква новото разследване да приключи в разумния срок от няколко месеца и да се отговори на основния въпрос - оправдано ли е било използването на противотанкови гранати срещу барикадиралия се и въоръжен с пистолет Чакъра.