Прокуратурата разследва проповядване на етническа омраза
Прокуратурата разследва проповядване на етническа омраза / Sofia Photo Agency, архив

Софийската градска прокуратура /СГП/ започва разследване, засега срещу неизвестен извършител, за проповядване на етническа омраза. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов и уточни, че с разследването ще се заеме Националното следствие.

Ще се установява дали миналият петък пред столичната джамия и в разговор по БНР е проповядвана етническа омраза. Градският прокурор смята, че засега не може да се говори за забрана на "Атака". Според него юридически издържано за да бъде забранена една партия е да се произнесе Конституционният съд, пише БТА

След среща с градския прокурор на София Николай Кокинов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров също заяви, че не вижда основание за закриване на партията. Колкото до ДПС, според Сидеров от движението трябвало сами да отговорят за закриването си.

Волен Сидеров смята, че няма издадено разрешение от общината за осъществяването на петъчната молитва пред джамията в София. За пореден път той заяви, че високоговорителите на "Баня башъ" са инсталирани в нарушение на наредба на Столичната община.

Бой между мюсюлмани и националисти беляза петъчната молитва в джамията „Баня Башъ" в София на 20 май. Протестът на „Атака" срещу високоговорителите на мюсюлманския храм, завърши с пострадали мюсюлмани, ранена депутатка от „Атака" и пострадали полицаи.