Прокуратурата повдигна обвинения на шефа на ДАИ и още петима
Прокуратурата повдигна обвинения на шефа на ДАИ и още петима / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийска градска прокуратура излезе с официално съобщение за проведената специализирана акция, след която е повдигнато обвинение на директора на ДАИ Валентин Божков.

Вчера на територията на София, Благоевград и Велико Търново, е проведена съвместна операция на Софийска градска прокуратура (СГП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Главна дирекция „Национална полиция” (ГДНП) по разкриване на корупционна дейност и престъпление по служба в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта в рамките на провеждано досъдебно производство.

Проведени са процесуално-следствени действия по документирането на престъпната дейност, иззети са парични суми в левове и евро и са повдигнати обвинения на шест лица, едно от които е ръководител на ведомството - Валентин Божков, съобщава прокуратурата.

СГП е уведомила министъра на транспорта за повдигнатите обвинения на съответните длъжностни лица за вземане на отношение по Закона за държавния служител. В момента продължава извършването на активни действия по разследването от екип следователи на Следствения отдел при СГП служители на ДАНС.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” (ДАИ) Валентин Божков бе задържан на 13 август в кабинета си при акция на ДАНС и Главна дирекция „Криминална полиция”. Същият ден бяха задържани и още 12 служители на агенцията. Сред задържаните е и секретарката на Божков.

На Божков му повдигнаха обвинение за неумишлена безстопанственост по чл.219, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщи адвокат Христо Георгиев, който заедно с Николай Беров защитава Божков. Той бе разпитан на 14 август в БОРКОР. След като му повдигнаха обвинението, му беше наложена най-леката мярка за неотклонение, „подписка”. Обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано обвинението, коментира адвокат Христо Георгиев. Според държавното обвинение безстопанствеността е осъществена за период от около една година, от 2012 до 2013 г., а наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

Божков пое ДАИ през юли 2011 г. с назначение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, както тогава бе уточнено от транспортното министерство. Той наследи Симеон Арнаудов, подал оставка след автобусната катастрофа на магистрала „Тракия” на 15 юни, при която загинаха 8 души.

Като основни приоритети на Божков тогава бяха посочени вземането на мерки за повишаване ефективността на контролните функции на ДАИ, следенето за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и продължаването на диалога с браншовите организации.