"Ваксината не може да е панацея за стопиране на заразата. Това обаче е един голям шанс срещу пандемията. Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде факт у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират“, каза директорът на  „Александровска“ болница проф. Борис Богов по NOVA. 

"Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде. Ще има достатъчно количества за всеки, който пожелае да го направи. Дисциплината е основен наш проблем. Видяхме едни снимки от едни магазини, които го доказват. У българина липсва дисциплина“, каза още проф. Богов. 

Според него обаче не би било редно някоя компания да задължи персонала си да си постави ваксината.

Във връзка с отварянето на детските градини проф. Богов обясни, че малките деца нямат необходимите рецептори, за да са разпространител на коронавируса. 

"Малките деца нямат достатъчно рецептори, за да разпространяват коронавируса, затова и първо ще бъдат отворени първо детските градини и ясли. Най-много заразяват децата над 10-12 години", каза шефът на Александровска болница.

"Сега е платото на заболеваемостта, след около две седмици ще е на смъртността", обясни още той. 

„През октомври в „Александровска“ болница е приела 37 пациента с COVID-19, а през ноември те вече са 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември – 1560. Наложените мерки са съвсем адекватн ии правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки“, разясни професорът.

„Смъртността в нашата болница за миналата година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме – 57 случая“, обясни проф. Богов.

Той изрази мнение, че страните около нас са разхлабили мерките заради математическите модели, но се е наложило отново да ги върнат.
nova.bg