Присъдите вече ще се основават и на тайни свидетели
Присъдите вече ще се основават и на тайни свидетели / Sofia Photo Agency
Присъдите вече могат да се основават и на тайни свидетели
26668
Присъдите вече могат да се основават и на тайни свидетели
  • Присъдите вече могат да се основават и на тайни свидетели

Парламентарната комисия по правни въпроси прие обвинението и присъдата да могат да се основават само на данните от специални разузнавателни средства и на показания на свидетели с тайна самоличност. Това реши комисията при обсъждането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Решено беше още за доказването на тежки умишлени престъпления да могат да се ползват и данните, получени при прилагане на СРС по друго наказателно производство. Депутатите приеха да бъде въведен разпит чрез видеоконферентна връзка на свидетел, който се намира в страната. Разпитът на свидетел с тайна самоличност ще се извършва с техническа промяна на звученето на неговия глас, а когато става чрез видеоконференция - и с техническа промяна на образа.

Обсъждана беше възможността да се назначават от съда или прокурора запасни защитници, независимо от упълномощаването на адвокат, когато това е от изключително значение за хода на наказателното производство в разумен срок. Според министъра на правосъдието Маргарита Попова, това се налага, когато заради отсъствие на редовния адвокат се налага забавяне на процеса.

Според адвокатите обаче назначаването на запасен защитник ще забави съдебния процес. Ето какво каза по-рано в предаването „Денят" на Дарик адвокат Валери Борисов:

Той няма да може против волята на подсъдимия или обвиняемия, в зависимост от фазата, да го защитава. Тоест съдът или прокурорът ще назначи такъв, но ако обвиняемият или подсъдимият заяви, че не желае да го защитава това лице, няма да можем да преодолеем липсата на защитник.

Този резервен защитник според предлаганите промени се назначава, за да не се бавят делата, така ли?

Да, но няма как да го натрапите на обвиняемия.

А това дали няма да доведе и до недобре прецизирани подробности при самия съдебен процес.

Смятам, че това само ще удължи процеса. Защото ако запасният защитник не е приет от подзащитния, той няма да може да изпълнява функциите си. Никой не може да бъде защитаван против волята му. И много се съмнявам, че ЕС точно това иска - да бъде лишен подсъдимият или обвиняемият от правото на защита или то да бъде ограничено. Не са толкова много случаите, когато заради болни или отсъстващи адвокати се отлагат дела. Въпросът е, че всеки един от тях се вади публично и се акцентира върху него. Нормалната практика е съвършено друга. Аз лично през цялата си практика не съм ставал причина за отлагане на дело.

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще продължи обсъждането на промените в НПК идния четвъртък.