/ БГНЕС
Близки на загинали при катастрофи ще се срещнат за пореден път с политици, за да обсъдят възможностите за по-бързи автоекспертизи след ПТП-а, съобщи БНТ. От Фондация "Ангели на пътя" очакват на срещата да присъстват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, прокуратура, дознатели, автошколи, както и депутати от Правна комисия.

Близките на загиналите от години се борят за промени в законодателството, като искат по-строги санкции при нарушения, които могат да доведат до трагедии, но и за по-бързо разследване на автотранспортни произшествия.

БГНЕС

Сега борбата им е за автоекспертизите, които могат да бъдат ключови при разрешаване на подобни случаи.

Вътрешният министър: Шофьорите, убили след употреба на алкохол, да се съдят за умишлено престъпление

"Към момента една автоекспертиза се бави по година и половина, година и 9 месеца, 2 г. и повече. Тези автоекспертизи са много важни, защото на тях се уповава почти цялото дело и много важно за решението му. Искаме абсолютно всички експертизи да се правят, включително и медицински", каза Петя Иванова от Фондация „Ангели на пътя“.

"Днес в 14:30 ч. имаме среща в парламента със Софийска градска прокуратура, Министерство на правосъдието, министърът на вътрешните работи, Правната комисия и депутати от всички парламентарни групи. Идеята е, че всеки има предложения по темата, но да се обединят в едно и да влезне възможно най-бързо", заяви Петя Иванова.

Тя изтъкна това, че България е в челните класация на ЕС по смъртност на пътя.

"Децата ни се нуждаят от реално и бързо правосъдие. По нашите данни, в страната има между 140 и 150 автотехници, които извършват подобни експертизи, но доста от тях не са квалифицирани, оказва, че нямат и достатъчна подготовка. Реално само между 15 и 20 човека работят по автотехнически експертизи", допълни още Петя Иванова.

От този понеделник всеки, който превишава позволената скорост за шофиране, ще получава писма от близките на загинали при катастрофи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ