Президентът връчи мандата на ДПС, Местан го върна
Президентът връчи мандата на ДПС, Местан го върна / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът връчи мандата на ДПС, Местан го върна
74089
Президентът връчи мандата на ДПС, Местан го върна
  • Президентът връчи мандата на ДПС, Местан го върна

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на председателя на ДПС Лютви Местан, който го върна веднага.

Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани. Страната се нуждае от ново правителство, каза Местан.

„Върнах проучвателния мандат с отказ. После имахме разговор по другите актуални теми на деня, на първо място затова, че трябва да продължат усилията по отношение актуализацията на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет. Независимо от завените позиции на двете основни политически сили - на ГЕРБ и БСП, аз мисля, че до понеделник все още има време да се премисли тази позиция. Все пак да стигнем до решение за приемане на второ четене на двата закона, защото в противен случай ще се носи тежка отговорност, на първо място пред пациентите и лекарите, а и пред цялото българско общество”, заяви лидерът на ДПС. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма да участват в гласуването на второ четене на законопроектите за актуализация на републиканския бюджет и този на здравната каса заради обвинения, че ГЕРБ били „пришити към ДПС” в „коалиция КТБ”.

Президентът връчи мандата на ДПС Местан го върна
netinfo

Това е третото връчване на проучвателния мандат след подадената оставка на кабинета „Орешарски”. Преди това мандата върнаха ГЕРБ и БСП.

На 24 юли Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. В 12.15 ч. за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в Народното събрание. 180 от тях гласуваха „за”, против бяха 8 и 8 се въздържаха.

ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това стана след проведените консултации при президента Плевнелиев на 24 юли.

На следващия ден - 25 юли, Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов.

Сега следва процедурата по съставянето на служебен кабинет, който да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори. По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори.

Очаква се на 5 август 42-то Народно събрание да излезе във ваканция, а на 6 август президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането му.