Президентът с последен опит за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета
Президентът с последен опит за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Моят апел е да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към истината за фактите в бюджета, икономиката и за финансите в държавата и да се обърнем към опорните точки на народа и за необходимите действия за това, което вече договорихме - за плавен преход към повече стабилност. За това призова държавният глава Росен Плевнелиев в началото на консултациите с парламентарно представените политически сили в 42-то Народно събрание и с партиите, които имат евродепутати. На срещата се обсъжда необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК.

Консултациите са публични и се предават пряко по БНТ и в интернет страницата на президентството.

Президентът отбеляза, че срещата е, за да се постигне последен опит за консолидиране на позиции по темата с бюджета за 2014 г. Сред причините дискусията да е публична Плевнелиев посочи, че българският народ, браншовите и синдикални организации и други организации имат огромен интерес и искат да разберат аргументите на всеки от участниците по темата. Вярвам, че е важно народът да чуе и да разбере какви са аргументите на всеки от нас, за да може след това за съзнателно взетото решение да се знае кой носи отговорността, каза Плевнелиев. Намираме се в нелек момент и търсим съгласие, допълни президентът.

Държавният глава прочете писма и декларации от пациентски и бизнес организации, от общини, които молят депутатите да влязат в пленарна зала и да гласуват актуализациите на бюджета на държавата и на НЗОК. Той отбеляза, че синдикатите и работодателите са заявили пред него, че е необходима подкрепа за общините.

Убеден съм, че един коректен прочит на цифрите и фактите в държавата ще помогне да вземем едно мъдро решение, отбеляза Плевнелиев. По думите му към 30 юни дефицитът е 995 млн. лв. "За цялата година е планиран 1.4 млрд. лв. През юли е натрупан още 250 млн. лв., т.е. към момента имаме около 1.3 млрд. лв. от общо планираните 1.4. млрд. лв. На общините не са разплатени 305 млн. лв. На строителите не са разплатени 1 млрд. лв. Колко всъщност е дефицитът?", каза държавният глава. Според него има драстично неизпълнение на приходите.

Голям проблем са еврофондовете, отбеляза той. "През тази година са планирани от национален фонд да бъдат разплатени 3 млрд. лв. От тях до момента са изплатени 1 млрд. лв., трябва да изпълним още 2 млрд. лв. Как ще ги изпълним, след като не плащаме, а спираме строителите, след като не даваме възможност на общините за глътка въздух?", попита държавният глава. Той заяви, че има проблем със системна банка и по думите му, ако бюджетът не се реализира, за служебното правителството няма да има възможност в един труден период да реагира на всякакви рискове в системата.

По казуса с КТБ Плевнелиев отбеляза, че си пожелава оздравяване на банката, но ако дупката е по-голяма, трябва да има вариант ликвидация. Много от вас, както и синдикалните и работодателски организации категорично се противопоставиха за изплащане на сумите над 100 000 лв., каза той.

"Пожелавам си народът да ви гласува максимално доверие, да имаме бърз и качествен процес на избор на следващо легитимно избрано от народа правителство чрез 43-ото Народно събрание", обърна се той към политическите сили.

"Като държавен глава не се радвам, че трябва да назнача второ служебно правителство, но ще се отнеса отговорно. Но, моля ви, помогнете! Недейте да връзвате ръцете на служебното правителство", призова Плевнелиев. По думите му в противен случай ще има служебно правителство, което вместо да помага, да спира и вместо да плаща, да реже. Президентът подчерта, че служебният кабинет няма да бъде реваншистки, но няма да крие и истината.

Плевнелиев заяви, че исканата от него промяна за даване на възможност служебното правителство при нужда да сключва договори и вземане на заем с международни финансови институции я вижда като всичко друго, но не и като празен чек. Празен чек ли е да подпишете договор с ЕК, ЕЦБ или МВФ?, попита той. Държавният глава гарантира пълна прозрачност в дейността на служебното правителство.

На консултациите на "Дондуков" 2 присъстват лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Михаил Миков, на ДПС Лютви Местан, на ББЦ Николай Бареков, както и представители на ръководствата на политическите сили.

На консултациите не присъстват представители на "Атака".

Източник: БТА