Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
„Българската еврейска общност винаги е давала на обществото ни светли умове, които са били част от духовните водачи на нацията. Вярвам, че и днес, рамо до рамо, ще отстояваме принципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по-добър свят“. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията тази вечер в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука - Празника на светлината, на която дойде заедно със съпругата си Десислава Радева. По традиция държавният глава запали основната свещ от ритуалния свещник, която символизира чудото на светлината.

Централна софийска синагога
БГНЕС

„Нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни напомнят, че в нашите ръце и сърца е волята да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро“, каза президентът като честити празника на събралите се.
 
Радев каза, че запалвайки една от свещите в ханукията, не само продължава институционалната традиция българският държавен глава да уважи еврейската общност за Празника на светлината.

Централна софийска синагога
БГНЕС

„Убеден съм, че с този символичен акт препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно уважение и разбирателство, да бъдем рамо до рамо и в успехи, и в изпитания. Да споделяме не само трапезите си, но и предизвикателствата. Да отправяме заедно молитви за доброто на България“, каза Радев.
 
„Празниците ни откъсват от руслото на всекидневието, но живеем в тревожно историческо време. Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Дори в днешния тържествен момент, не можем да забравим, че през отминаваща година бяхме свидетели на убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. Не бяха пожалени дори и хора, отишли на съботна молитва в синагога“, каза Румен Радев.
 
„Всяко поколение е призвано да води своята битка за доброто. В годините на Втората световна война множество смели българи, водени от идеала за един по-справедлив и по-човечен свят, се изправиха срещу адската машина на хитлерофашизма, каза в словото си държавният глава. Българският народ се обедини, за да сътвори чудото на спасението, непускайки своите евреи, с което се нареди завинаги измежду праведниците“, каза президентът Радев, като добави, че преди броени дни страната ни стана пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Централна софийска синагога
БГНЕС

„Да помним историческата истина и да не допускаме нищо да бъде забравено, да предаваме фактите на идните поколения, колкото и страшни да са, е дълг пред онези наши деди. А паметта за достойните е най-мощното оръжие срещу призраците на миналото“, каза президентът.
 
По думите му днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към Отечеството не означава омраза към другия.
 
За празника говориха председателят на Централния израилтянски духовен съвет София Коен и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар.

Централна софийска синагога
БГНЕС

„Самият факт, че днес толкова много приятели на еврейската общност, от друга религия и с различни традиции, са тук, е доказателство за това, че българската еврейска общност е неделима част от българското общество, каза в словото си Оскар. Нека не забравяме, че дълг на онзи, който се изправи пред хората, за да ги поведе напред, е да е носител на светлината, да взима правилните, а не лесните решения. И дори да не може да извърви целия път докрай, да ги поведе във вярната посока към ясното бъдеще“, каза Александър Оскар.
 
Сред присъствалите в Централната софийска синагога бяха народни представители, столичният кмет Йорданка Фандъкова, американският посланик Ерик Рубин.
БТА