ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото правителство, стана ясно след края на политическите консултации на президента с втората политическа сила в 47-ото Народно събрание.

"Каква е политическата логика опозицията да гласува "за" правителството? Това те прави автоматично част от управлението. Разбира се, че ще  гласуваме против него", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. И подчерта, че за тях е първостепенен въпросът кой ще носи отговорност за правителството, при положение, че то ще бъде коалиция между 4 различни формации.

Какво каза Радев на новата парламентарна опозиция?

"Вижданията ви за дейността на новия парламент и характера на бъдещото управление са важни за всички граждани и за нас. Вие сте формация с богат опит в политическия живот на страната и вярвам, че на този опит трябва да съответства политическата ви мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има промяна в страната и всички трябва да се съобразят с нея."

Това заяви президента в началото на консултациите си с ГЕРБ-СДС.

"Последните две служебни правителства, които назначих стабилизираха страната и показаха, че може да има обединение между хората с различни политически възгледи. Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция, хората очакват точно това от вас. Мога да ви уверя, че така както бях критичен към вашето управление, така ще бъда и към всяко едно друго", увери Радев представителите на опозицията. "Въпросът, който касае всички нас е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Надявам се, че разбирате тези нови пол реалности и обществото очаква от вас да сте силна и конструктивна опозиция", заяви още държавният глава.

ГЕРБ Румен Радев
ГЕРБ

"Тук сме, за да заявим позицията си на опозиция на формиращото се ляво-либерално управление", съобщи от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя увери, че бъдещото правителство може да разчита на тяхната експертиза, но в същото време няма да загърбват опозиционната си роля.

"Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха годината, най-силно това беше към симпатизантите на нашата коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това ние станахме втора политическа сила в 47-ото НС. Заради тези над 600 хил. граждани, които отново гласуваха за нас, ние гарантираме, че ще сме знаеща, можеща и силна опозиция", увери Атанасова. И допълни: "Ще бъдем с непримирими позиции в отстояването на демокрацията, законността и спазването на Конституцията. Обещавам ви, че ако правителството има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата ни мъдрост, но и заради опита ни, те ще получат съвет. Но всяка грешка ще бъде осветявана, не само защото позицията на опозиция го изисква, но и за да има добро управление е важно да има силна опозиция."

Атанасова също така изрази несъгласие с казаното от Радев по отношение на служебните правителства, назначени от него."Изразявам несъгласие с твърде позитивната ви оценка по отношение на дейността на служебното правителство. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото според нас служебния кабинет не успя да отговори на няколко кризи. Разбираме сега, че имат намерение колегите да номинират някои служебни министри в редовното правителство. Считам, че служебното правителство и президентската институция положиха усиля да разделят допълнително обществото ни. Надявам се в новия ви мандат стилът ви на управление да е друг", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ Румен Радев
ГЕРБ

От коалицията изразиха и безпокойство от действията на полицията в последните месеци, както и от влизането в редакцията на в. Труд. "След като репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени политически сили по време на кампанията, след това дойде ред на университетите. Днес имаме влизане в една медия. Партиите и президентството трябва да са гарант за свободата на словото. Затова ви призовавам като човек, съставил служебното правителство да вземете позиция и да съберете информация кой и защо е задал да влезе полиция в една критична към президентството и служебния кабинет медия. И редакцията е осъмнала с барикадиран вход и невъзможност журналистите да отидат на работните си места", заяви Десислава Атанасова.

Президентът отговори, че не се бърка в работата на изпълнителната власт. "Аз спазвам Конституцията и никое правителство служебно или редовно не ми е подчинено. До колкото зная във въпросния случай се касае за неплащани дълго време данъци. Вие още преди няколко месеца ме призовахте от парламентарната трибуна да се намеся в този случай. Но, вместо да ме зовете мен, вие можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имате ресурс", завърши Румен Радев.

След консултациите от ГЕРБ подчертаха, че биха подкрепили комплексна съдебна реформа, каквото обаче до момента не са чули да се предложи от някой. Също така стана ясно, че цялата им парламентарна група е ваксинирана, а някои са и с бустерна доза и имат зелени сертификати.

На въпрос дали в НС трябва да се влиза със зелен сертификат, Атанасова коментар, че въпросът ще бъде дискутиран на председателски съвет във вторник.