Президентът призова за категорична реакция срещу езика на омразата
Президентът призова за категорична реакция срещу езика на омразата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Президентът призова за категорична реакция срещу езика на омразата
68034
Президентът призова за категорична реакция срещу езика на омразата
  • Президентът призова за категорична реакция срещу езика на омразата

Държавният глава Росен Плевнелиев определи като притеснителна ситуацията със зачестилите инциденти с чуждестранни граждани в страната. По думите на президента съчетанието на криминални действия с призиви от определени политически лидери за формиране на „шпицкоманди за налагане на ред", изисква категорична реакция срещу използването на език на омразата.

„Това не е нашата България и подкрепям усилията на всички институции, които посочват тези проблеми. Само заедно, но и най-вече чрез отговорността на всички граждани, трябва да бъдат подкрепени усилията на държавата, за да излезем от изкуствено налаганото противопоставяне, нашият народ не е такъв", каза Плевнелиев.

По думите му тези инциденти трябва да накарат много хора в държавата да се замислят. Президентът заяви също, че подкрепя усилията на всички институции, които посочват проблемите, свързани с езика на омразата.

„Консултативният съвет по национална сигурност към президента е политически и консултативен орган, не е изпълнителен орган" - подчерта Плевнелиев и попита колко пъти през последните месеци е бил събран Съветът за сигурност към Министерски съвет по темата с бежанците и бежанската.

„Нека да е ясно на всички, че държавният глава преценява кога да свика Консултативния съвет по национална сигурност, който е политически и консултативен орган. Задача на министъра и на министър-председателя е да работят с механизмите на изпълнителната власт, имат и Съвет за сигурност към Министерски съвет, те управляват парите, те управляват проектите, те са тези, които пазят границата, и със сигурност хората, които имат всички необходими инструменти в ръцете си", допълни още Росен Плевнелиев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на деня за високопоставени гости на тактическото учение за национално сертифициране „Мирен страж 2013", което се провежда на полевия учебен полигон „Ново село".

Други новини от Сливен