Президентът нарече  неправилно решението на ВСС за уволнението на съдия  Тодорова
Президентът нарече неправилно решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова / снимки: DarikNews.bg, Шумен
Росен Плевнелиев се надява на обективен евродоклад
55230
Росен Плевнелиев се надява на обективен евродоклад
  • Росен Плевнелиев се надява на обективен евродоклад

Президентът Росен Плевнелиев изрази убеждението си, че предстоящият доклад на Европейската комисия за България ще е коректен и обективен. Това се случи при посещението на държавния глава във Велики Преслав.

Президентът беше пестелив в коментара си за предстоящия доклад. „Виждате как едно неправилно решение на Висшия съдебен съвет за съжаление отекна много силно, не само в цялата страна, но и в Брюксел. Това ме кара да си спестя коментарите по идващия доклад, защото знам, че и до последния момент формулировките ще бъдат обект на интервенция и доформулиране”, коментира той.

Държавният глава допълни, че от друга страна това е доклад за 5-годишен период и се надява Европа да бъде обективна и да види прогреса, който страната ни е постигнала. „Това е един 5-годишен период, който ще бъде обхванат и в рамките на тези пет години се надявам Европа да бъде обективна и да види, а и да покаже прогреса, защото такъв има. Да имаме много проблеми, но имаме успехи”, коментира още Плевнелиев.

Той добави, че е оптимист, но и реалист. „Оптимист съм, че доклада ще бъде коректен, но съм реалист защото знам, че имаме още много какво да свършим”, изтъкна президентът.

На въпрос дали смята, че България и Румъния трябва да бъдат разделени, тъй като в момента механизмът третира двете страни заедно, въпреки, че оценките се дават по отделно, Росен Плевнелиев изрази убеждението си, че „пакетирането на повече от една държава е модел, който ще остане в миналото” за следващите страни, които ще се присъединяват.

„Когато има пакетно решение на две или повече държави заедно, тогава за съжаление нямате 100% фокус и обективност за постиженията на едната или другата държава, защото са в пакет. Убеден съм, че от тук нататък подобно пакетиране няма да има. Но за България и Румъния то е факт и аз мисля, че ние не можем да избягаме от това, няма и смисъл да го правим. В някои отношения Румъния е проблемна, в други отношения България е проблемна”, каза още Плевнелиев.

Държавният глава посети днес старите български столици Велики Преслав и Плиска. Той остана очарован от проекта, който предстои да бъде осъществен във Велики Преслав и заяви, че ако сега туристите са 20 000 след две години, когато се реализира проекта те ще станат поне 150 000.

Президентът нарече  "неправилно" решението на ВСС за уволнението на съдия  Тодорова
netinfo

В четвъртък Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.