Президентът на Унгария пристига на официално посещение у нас
Президентът на Унгария пристига на официално посещение у нас / Sofia Photo Agency, архив

Президентът на Република Унгария Пал Шмит пристига на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретарята на президентството.

Унгарският държавен глава идва по покана на президента Георги Първанов и ще бъде придружаван от съпругата си Каталин Макраи Шмит. Държавните глави на България и Унгария ще продължат активния политически диалог на най-високо равнище и ще направят преглед на двустранните отношения и възможностите за активизирането им в сферата на търговско-икономическото сътрудничество, както и в областта на културата, науката и образованието. Президентите ще обсъдят също взаимодействието между България и Унгария в рамките на ЕС и ще обменят мнения и информация по обстановката в Югоизточна Европа и други актуални международни въпроси.

В програмата на визитата са предвидени среща „на четири очи" на президентите на България и Унгария и пленарни разговори на двете официални делегации. Държавните глави ще дадат съвместна пресконференция.

Президентите Георги Първанов и Пал Шмит ще приветстват участниците в българо-унгарски бизнес форум. Българският президент и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официална вечеря в чест на унгарския президент и съпругата му. Унгарският държавен глава ще проведе среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и ще изнесе лекция пред Атлантическия клуб.

На 7 септември от 17.30 ч. президентът Пал Шмит ще положи венец на паметната плоча на Шандор Петьофи, а в 17.40 ч. ще положи венец на паметната плоча на Лайош Кошут.

На 8 септември в 10.00 ч. ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента д-р Пал Шмит и съпругата му Каталин Макраи Шмит на площад „Св. Александър Невски". По-късно ще се състои полагане на венец пред Паметника на Незнайния воин. В 10.20 ч. ще бъде срещата „на четири очи" на президентите Георги Първанов и Пал Шмит. По-късно започват пленарни разговори на двете официални делегации.

Президентите Георги Първанов и Пал Шмит ще дадат съвместна пресконференция, след което ще се състои работен обяд на президента Пъл Шмит с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На 9 септември президентът Пал Шмит ще изнесе лекция на пред Атлантическия клуб.

Н. Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария, организира среща и последващ прием, организирани по случай официалното посещение на президента на Република Унгария Н.Пр. д-р Пал Шмит в България, които ще се състоят на 7 септември от 18.00 ч. в Посолството на Република Унгария.