Премиерът: Строим и в условия на криза
Премиерът: Строим и в условия на криза / снимки: DarikNews.bg, Дарик Благоевград

"Дори в условията на криза правителството строи и прави повече, отколкото е правено двайсет години преди нас и това се вижда.". Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Гоце Делчев.

Премиерът присъства на пуска в експлоатация на ЛОТ 8 от Програмата за рехабилитация на пътната инфраструктура, финансирана от Световната банка.

Лотът включва два участъка - път III-198 Гоце Делчев - с. Пирин от км 2+633,91 до км 33+542,20 и път III-198 Петрич - ГКПП Македония от км 60+200 до км 92+184,74. Общата дължина на трасето е почти 63 км, а проектът е на стойност близо 26 млн. лева без ДДС.

Водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. На събитието присъстваха народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, областният управител на Благоевградска област Костадин Хаджигаев, ръководители на институции, представители на фирмата - изпълнител на проекта, общински съветници и граждани.

Министър-председателят беше придружаван от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и от министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на околната среда и водите Нона Караджова.

"Тази инвестиция е много важна за региона по няколко причини, безспорно това е пътуването между населените места и свързаността, която дава възможност на хората да пътуват между градовете безаварийно", каза регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че именно този път ще бъде много важен през следващите години, "тъй като ще се използва за обходен маршрут при изграждането на ЛОТ 4 на автомагистрала "Струма" и целият трафик в България от Кулата ще минава от тук". Министърът пое ангажимент със спестените от този проект средства да се направи и обхода на Гоце Делчев, за да не влиза трафикът в града.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов благодари на премиера и на правителството за всичко, което е направено в последните години по отношение подобряване на инфраструктурата и качеството на живот в региона, чрез реализирането на различни проекти.

"Стремим се не само да има по-добри пътища, но и да има по-добър живот в този край", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

В Гоце Делчев министър-председателят заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова се запозна с хода на реконструкцията, модернизацията и разширението на Регионалното депо за неопасни отпадъци, включващо изграждането на т.нар.втора клетка. В него се депонират неопасни отпадъци от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Предвижда се проектът да завърши до началото на октомври, като ще бъдат изградени и допълнителни пътни връзки, отводняване на повърхности води чрез отвеждащи канали, пречиствателна станция за инфилтрирани води, нов трансформаторен пост. Новата клетка е с капацитет 102 200 куб. метра отпадъци, а общата стойност на обекта е 4,684 млн. лева. За изграждането му са осигурени 3,385 млн. лева целеви субсидии от държавния бюджет и 849 000 лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Премиерът Бойко Борисов преряза лентата и на обновения Градски парк, ремонтиран по проект "Подобряване на уличната и парковата инфраструктура в гр. Гоце Делчев". Стойността на проекта е 8 544 759,57 лева и е реализиран изцяло със средства от Оперативна програма "Регионално развитие". Освен цялостната реконструкция на градския парк, простиращ се на площ от 70 дка, по проекта е извършена и цялостна рехабилитация на 25 улици в града, благоустроени са междублокови пространства, изградени са места за паркиране, тревни площи, детски площадки, пейки, беседки за отдих.

След това премиерът посети и ремонтирания градски стадион. Спортното съоръжение е изцяло обновено, като стойността на строително-монтажните работи възлиза на 485 000 лв., а оборудването е за 62 500 лв. Средствата се осигуряват от Министерството на финансите. В резултат на направеното, Градският стадион в Гоце Делчев вече е с лиценз и на него могат да се играят срещи от елитната "А" футболна група.

Премиерът Строим и в условия на криза
netinfo