Премиерът: Не трябва да се търси политическа отговорност от Цветанов за спецакциите
Премиерът: Не трябва да се търси политическа отговорност от Цветанов за спецакциите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Премиерът: Не трябва да се търси политическа отговорност от Цветанов за спецакциите
49449
Премиерът: Не трябва да се търси политическа отговорност от Цветанов за спецакциите
  • Премиерът: Не трябва да се търси политическа отговорност от Цветанов за спецакциите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако трябва да се търси вина по случая с Мировяне, тя трябва да се иска от главния секретар на МВР, през шефа на СДВР до началника на районното управление. Премиерът призна, че е казал на министър Цветан Цветанов да „не се хвърля винаги да брани служителите си, защото така цялата тежест и отговорност отиват при него”. Борисов определи акцията като „крайно непрофесионално проведена операция”.

Премиерът осъди и недопустимите действия при огледа в Перник по случая с убийството на 17-годишната Мирослава като изтъкна, че това са две абсолютно непрофесионални операции в рамките на седмица.

По думите му обаче не трябва да се търси политическа отговорност от министъра на
вътрешните работи Цветан Цветанов, защото не може той да обучава служителите си на спецакции, допълни премиерът. „Това се учи в Академията на МВР в Симеоново - как се прави оглед, как се отива на операция и как се задържа опасен или неопасен субект. Това в случая е грубо непрофесионално несправяне със служебните ангажименти на полицаите на всички нива, участвали в тези две акции”, каза Борисов.

Той коментира и назначаването на ген. Никола Колев за посланик в Холандия. „Ген. Колев първо беше началник щаб на въоръжените сили, затова заслужава да отиде посланик на България в Холандия. Затова съм си дал съгласието. Колев не е бил от Държавна сигурност. Разговарях с ген. Киро Киров, той близо 10 години ръководи разузнаването, и е правилно такива хора да бъдат оставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, да ги забравят”, обясни той.

По повод на приетата от Народното събрание декларацията за възродителния процес, Борисов заяви, че това е първа такава декларация и е било редно възродителният процес да бъде осъден. „И още веднъж да стане ясно за избирателите на ДПС, че най-неестествената коалиция е между тях и бившата комунистическа партия”, уточни премиерът.