Преглед на печата с Маринела Величкова - 30.06.2007
Преглед на печата с Маринела Величкова - 30.06.2007 / netinfo

„Стачник №1 в „Пирогов” - ятак на Митьо Очите - това е челото на вестник „Труд” в събота с допълнението, че лекари смятат това за компромат. Скандален запис на разговор между лекар и пациент уличава във връзки с подземния свят водач на протестиращите медици в „Пирогов” - новината бе потвърдена от вътрешния министър Румен Петков. На записа се чува как докторът съветва някой как да симулира, че е болен.

В МВР направили експертиза, която показва, че гласовете са на д-р Кръстю Пенчев и Митьо очите. Прегледах един шофьор, коментира самия д-р Пенчев. Протестиращите лекари пък смятат това за компромат. „Ослушвай се, да не те подслушват” - това призовава адвокатът Михаил Екемджиев от страниците на изданието припомняйки, че България бе осъдена преди ден от европейския съд в Страсбург заради незаконно подслушване у нас.

„Още два месеца жега” - това четем на втора и трета страница във вестник „Труд”. През юли температурите ще бъдат по-високи поне с 2 градуса в сравнение с обичайните, твърди тук синоптикът Латин Латинов. Най-горещи ще са 4, 18 и 28, а в сряда горещината ще стигне 38 градуса.

"Никого няма да изкарваме агент на ДС", обещава в интервю за вестник "Труд" Евтим Костадинов, шеф на комисията по досиетата. Той обяснява, че всеки, който бъде обявен за агент, може да се обърне към съда и да бъде назначена експертиза. "Към нашата комисия ще има специализирана лаборатория, която може да направи не само графологична експертиза, а и да установи откога е хартията, на която са написани оспорваните данни. Това може да направи и всеки гражданин, който по собствено желание е поискал да бъде проверен. Нашата работа не е да гоним план, да топим хората и да ги изкарваме агенти, а да установим истината.

"Задължителният вот ще задълбае етническата бразда", е коментарът във вестник "Труд". Такава мярка може да донесе различно етническо представителство на изборите и да задълбочи браздата между етническите общности. "Да бием турците" ли трябва да бъде главен мотив при задължителното гласуване, пита авторът. Вместо това трябва да се помисли за санкциониране на опитите за купуване на гласове, изчистване на въпроса с избирателните списъци, прозрачно финансиране на партиите и т.н.

"Шофьорите да знаят - глобата ще се плати!", категоричен е комисар Алекси Стратиев, началник на "Пътна полиция-КАТ". Пред вестник "Труд" той заявява: "Тези глоби, които ние налагаме не са най-големите. Но нарушенията на Закона за движение по пътищата са най-многобройните. За 2006 г. например имаме 1 100 000 констатирани нарушения и става дума за сума около 45 млн. лв. С новите завишени санкции тази сума може да достигне до 50 млн. лв. годишно. Това са пари, които трябва да влизат в държавния бюджет."

За вестник „24 часа” водещата тема е - Строят в Странджа, вече не е парк. И още едно заглавие от първа на часовия вестник – „Заради неясното решение на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране завод е в паника от токов шок. Бизнесът смята, че поскъпването е с 28% за индустрията, това е шок. Така коментираха хора от едрия бизнес, който купува енергия от НЕК. Сметките, които те направиха, са на база на публикуваните от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цени на компанията. Изчисленията сочат, че мегаватчас от 1 юли ще струва 82,58 лв. при 64,50 лв. сега. От НЕК съобщиха, че ще определят цените за клиентите си за високо напрежение към вторник. Шефът на компанията Мардик Папазян потвърди, че най-вероятно цената ще бъде от 82-83 лв. за мегаватчас.

"Как да вдигнем доходите на всички, не само на 500 000", е анализът във вестник "24 часа". Авторът припомня, че след като през 2006 г. бяха намалени осигуровките с 6% и през 2007 г. бе намален корпоративният данък на 10%, на дневен ред пред БСП са облекчения на доходите от труд. Точните ставки и прагове са въпрос на комплексно решение в рамките на различните очаквания от бюджет 2008, но важното е нещо да се движи, да има намалени ставки, да се стимулира трудът. Алтернативата е - оставяме данъците на физическите лица непроменени и вместо това вдигаме заплатите на бюджетния сектор. Което е крайно несъпоставимо като ефекти. Първото е данъчна политика, второто е политика по доходите. Първото свива дела на сивата икономика, второто - не. Първото засяга всички, второто - около половин милион души в бюджетния сектор.

"За кмет гласуват изселници, а сезонните строители - не", отбелязва навътре изданието. Левите депутати изпълниха заръката на Сергей Станишев да се ограничат бизнес партиите за местния вот. След като не намериха механизъм за отсяване на тези сдружения от регистрация, тъй като това би нарушило конституцията, червените юристи отрязаха възможността новодошли в апетитните крайморски общини да пуснат бюлетина през октомври. Бумът на партии на местни предприемачи е край морето, а активното вписване в регистрите на сезонни работници се свързва именно с вота.

"Царят помогнал да сме с привлекателен образ", пише вестник "24 часа". Президентът Георги Първанов връчи вчера на Симеон Сакскобургготски най-високото държавно отличие - орден "Стара планина” първа степен. Основният мотив за наградата е приносът на царя за формиране на нов, привлекателен и автентичен образ на България пред света.

На новите директиви на ЕК е посветено челото на вестник „Стандарт” – „ Ядем сьомга само с рецепта”. Описват на етикета вредите от боровинки и спанак, пише изданието. Изискването е за 100 суперхрани, които се смятат за здравословни.

"Мистър Клийн удари с юмрук", е коментарът във вестник "Стандарт". Джордж Буш нарече премиера Сергей Станишев Мистър Клийн .Той обаче определено си заслужи още едно прозвище в българо-американски стил - г-н Стронг /силен/. Само преди ден Станишев се изправи срещу ескалиращата стачна вълна в държавата и отсече - за никого повече от 10% увеличение на заплатите, както си е по план. Днес лидерът на БСП го чака поредното изпитание. Той ще се изправи пред партийния пленум и ще обяви кой влиза в новото Изпълнително бюро на БСП и кой пада зад борда. Прогнозите са, че Станишев няма да изневери на новите си прякори. В новото политбюро няма да влезе Румен Овчаров, Румен Петков - да, но не като заместник-председател. Макар и с мърморене под сурдинка, предложенията на лидера ще бъдат подкрепени, смята авторът.

„Масларова налива пари в хотели от обръча на ДПС” - това е първото заглавие в събота на вестник „Сега”. Петзвездният спа център в Девин и четиризвезден комплекс в Симитли, вкарани в програмата на НОИ за рехабилитация на хронично болни.

"Орешарски: няма пари за намаляване на осигуровките", съобщава вестник "Сега". Резултатите от изпълнението на бюджета за първото полугодие показват, че няма чак толкова пари, които да осигурят намаляване на осигурителната тежест. А дори да има, към това трябва да се пристъпи след приемане на компенсиращи мерки, за да не се продъни бюджетът. Това каза от парламентарната трибуна финансовият министър Пламен Орешарски в отговор на въпроса дали изпълнението на бюджета вече позволява намаляване с 3% на осигурителната тежест, както бе записано в тазгодишния бюджет. За първите 6 месеца в хазната са влезли 18,5% повече приходи от същия период на миналата година, което е най-доброто постижение за последните години. Преизпълнението обаче е скромно - само 2,4%.

"Всички усещаме покварата на живота ни", казва в интервю за вестник "Сега" поетът Валери Петров. "Продължавам да пиша, не "за да се чувствам по-жив", а, обратното, защото въпреки бръчките и другите по-неприятни спътници на старостта има, изглежда, още в мен някакъв живец, който не ме оставя на мира. Аз и до ден-днешен не зная защо и кога изворчето на стиховете пресъхва и кога и защо процърцорва отново", споделя поетът.

"Критично към местната власт", е озаглавен коментарът в "Капитал" на данните от представително проучване на "Алфа РИСЪРЧ". Посочват се няколко фактора, които ще определят изхода от кметската надпревара. Първо, нивото на удовлетвореност от настоящия кмет, което би дало потенциал за преизбиране на добре работещи кметове. Второ, противопоставяне на политически срещу неполитически кандидатури. Трето, участието в изборите на нови политически субекти - ГЕРБ и "Атака" и четвърто, консолидацията на местни бизнес формирования. Към момента най-силна обществена подкрепа имат необвързани с политическа партия или местния бизнес кандидати - 53%. Като много важни оценяват местните избори 84% от българите.

„Рейсът пак блокира София” – вестник „Телеграф” пише на първа страница, че шофьорите скачат заради частните автобуси. Според водачите от столичния градски транспорт частниците не съумяват да предложат качествен транспорт за гражданите.

За вестник „Новинар” водещото е с поглед напред – Паркинг с SMS в София от понеделник, ЕС иска по-евтини съобщения отще от 2008 г., четем тук.

И за финал - немски учени създали формула, позволяваща да се измери женската красота. Сред най-важните параметри в нея са теглото, обиколката на талията и бюста и дължината на краката.