Председателят на Асоциацията на животновъдите поиска оставката на Цветанов
Председателят на Асоциацията на животновъдите поиска оставката на Цветанов / снимкa: Sofia Photo Agency / Земеделският министър Валери Цветанов

Председателят на националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов призова земеделския министър Валери Цветанов да си подаде оставката. Искането му не беше подкрепено от старозагорското сдружение на млекопроизводителите. Това стана ясно на протеста на животновъдите от Южна България. Днес по обед те излязоха на пътя за Димитровград, за да защитят исканията си.

Според Бойко Синапов министърът на земеделието не защитава интересите на фермерите и е бариера за животновъдството в България, затова трябва да си подаде оставката". "Заставаме зад всички искания на националната асоциация, но не смятаме, че сега е време за оставки. Те само биха забавили разрешението на проблемите ни", каза от своя страна новият председател на старозагорското сдружение на млекопроизводителите Динко Господинов.

Като първо и най- важно искане животновъдите определиха бързо разрешение на проблема с идентификационната система. "За трета поредна година ние губим европейски средства", заяви Бойко Синапов и допълни: "Това е най-важното – идентификационната система. Всички останали проблеми след това се нареждат. Много колеги бяха ощетени, а много нереални животновъди получиха пари, без да са дали един литър мляко".

Животновъдите поискаха ясни правила при разпределение на квотите, както засилен контрол на вноса на сухото мляко в България. "Настояваме за среща с премиера , ако той не се съгласи да разговаря с нас до петък, в понеделник ние ще блокираме петолъчката до Сливен", обеща председателят на националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.