Предлагат МТСП да плаща за бременните без здравни осигуровки
Предлагат МТСП да плаща за бременните без здравни осигуровки / Sofia Photo Agency, архив
Предлагат социалното министерство да плаща за бременните без здравни осигуровки
52499
Предлагат социалното министерство да плаща за бременните без здравни осигуровки
  • Предлагат социалното министерство да плаща за бременните без здравни осигуровки

Социалното министерство да заплаща за проследяване на бременността на здравно неосигурените жени - това предложи заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев по време на кръгла маса, посветена на правата на пациентите, която се проведе в столичната Военномедицинска академия. Той одобри и предложението на пациентските организации държавата да се включи в осигуряването на част от средствата за обезщетения на хората, пострадали от лекарски грешки.

Заместник-министър Вичев изрази съмнения, че създаването на гаранционен фонд за обезщетение на пострадали, в следствие на лекарски грешки, ще реши противоречията между засегнатите страни: „Считам, че тук дебатът трябва да бъде много широк, с присъствието на застрахователните организации, включително и с увеличение на сумите, които болниците отделят за застраховка на лекарите, но така, че в крайна сметка да се получи възможност застрахователните организации да плащат адекватни суми. И държавата като втори осигурителен фонд, и работодателят, и застрахователните организации да бъдат ангажирани в заплащане на определени суми".

Според Пламен Таушанов, председател на Асоциацията за закрила на пациентите, държавата трябва да поеме половината от средствата за обезщетения, както това се случвало чрез фондове в страни като Франция, Германия и Белгия: „Би трябвало държавата да гарантира заплащането при възникване на такива инциденти в рамките на прилични възнаграждения, които са вече практика в съдебната система. Този фонд, който ние предлагаме, е извънсъдебен орган за плащане на обезщетения в рамките на шест месеца, за да не се стига до грозни сцени за търсене на наказателна отговорност".

По темата с осигуряването на средства за проследяване на здравно неосигурените бременни жени заместник-министър Минчо Вичев не каза колко пари трябва да се отпуснат, но уточни, че става въпрос за поемането на три-четири женски консултации в последните месеци на бременността.