Предлагат лечение на псориазис на Мъртво море с пари от здравната каса
Предлагат лечение на псориазис на Мъртво море с пари от здравната каса / Thinkstock/Getty Images
Болните от псориазис възмутени от идея за лечение с цел пестене на пари
83082
Болните от псориазис възмутени от идея за лечение с цел пестене на пари
  • Болните от псориазис възмутени от идея за лечение с цел пестене на пари

Да спре да се покрива лечението на тежките форми на кожното заболяване псориазис, а да се дават по 7000 лв., с които пациентите да ходят да се лекуват на Мъртво море веднъж годишно - такова предложение е отправено в Надзорния съвет на здравната каса с цел да се спестят средства. Това съобщиха от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения у нас, откъдето са категорични, че лечението на море не може да бъде алтернатива на лечението с биологични средства.

Около 14 000 души у нас са с тежка форма на псориазис

Оттам препоръчаха на всички болни от псориазис да спрат да си плащат здравните осигуровки, а на касата - поне да отдели средства за „шаманство и леене на куршум".
Около 100 000 души у нас страдат от нелечимото заболяване псориазис. Парадоксалното е, че България е сред пионерите при лечението на болестта, започнало още през 50-те години на миналия век. До 1992 година лечението е безплатно, а след това започва да се покрива само при тежките форми на болестта, които са инвалидизиращи, коментира председателят на асоциацията Ива Димова.

„Надзорният съвет на касата предлага да задраскаме дерматологията като специалност и те да ни назначават един път годишно да ходим на Мъртво море. Значи тук говорим само за пари, а не за хора. Моето предложение към пациентите с псориазис е да спрем да си плащаме здравните осигуровки. Така касата няма да има ангажимент към нас. Аз не ям сланина, не пия ракия и червено вино, не ям свинско, защото ми е противопоказно за псориазиса. Предлагам обаче касата да отпусне средства за шаманство и леене на куршум," коментира Димова.

Над 140 000 души у нас са с псориазис

Независимо че в страни като Турция лечението на всички форми на болестта е безплатно, у нас болните се молят здравната каса да продължи да покрива поне биологичното лечение при тежките случаи. То е незаменимо по рода си, подчертава проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.

Университети и работодатели дискриминират хора с псориазис

„В България биологично лечение се отпуска само на тежките псориатични заболявания, които са инвалидизиращи. Новото разбиране за псориазиса в целия свят е, че той е едно системно заболяване, а не заболяване само на кожата. В този смисъл за болните с тежки, инвалидизиращи форми на псориазис, които засягат ставите и сърдечно-съдовата система, е противопоказно да се изпратят на лечение на море, особено пък на Мъртво море, където температурите са много по-високи, отколкото на нашето крайбрежие," изтъкна професорът.