/ netinfo
Правосъдното министерство: Без българско гражданство на големи чужди инвеститори
100381
Правосъдното министерство: Без българско гражданство на големи чужди инвеститори
  • Правосъдното министерство: Без българско гражданство на големи чужди инвеститори
Да отпадне възможността за купуване на българско гражданство чрез инвестиции, това предлагат от министерството на правосъдието. Изготвени са промени в Закона за българското гражданство, които включват отпадането на възможността всеки, който е получил право на постоянно пребиваване в страната на база на направени инвестиции, да придобие българско гражданство. В Закона за чужденците обаче ще остане възможността за получаване на право на постоянно пребиваване при определен праг инвестиции.

Подаване на документи и интервю за гражданство вече по електронен път
 
„Проблемът е, че има слаб контрол на тези инвестиции“, обясни заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Промените съвпадат с разпространената вчера информация на агенция Reuters, че Европейската комисия е подготвила доклад, с който отправя предупреждение, че схеми в някои страни членки на ЕС позволяват на заможни чужденци да си купуват гражданство или право на пребиваване, като се избягват необходимите проверки за произхода на имуществото за съответната инвестиция.
 
"За пет години от 2013 до 2019 г. по отношение на инвестициите, става дума за разпоредбата на чл. 12А, само четири лица са се възползвали от тази възможност. Целеният резултат, който се предвиждаше да бъде осъществен с разпоредбите, не постигна този ефект. Нямам в момента статистика за броя на поискалите гражданство чрез инвестиции, но той не е голям. Египет, Русия.. различни са страните, които са поискали получаване на гражданство въз основа на инвестиции", посочи Ахладова.

За около 500 евро се търгувало българското гражданство в Молдова
 
Ето какви са проблемите според зам.-министъра: "Аз смятам, че проблемът е първо, че не се създават работни места. България като държава няма икономически принос от получаване на гражданство срещу инвестиция. Няма и контрол върху поддържането на инвестицията. Много често става така, че една инвестиция съществува, докато лицето получи гражданство, след което тя не се поддържа. Затова вариантите за промяна на гражданството бяха да се отменят изцяло двете разпоредби или да се създаде орган, който да следи за поддържането на тези инвестиции. Но тъй като броят им е изключително малък, вероятно не представлява интерес.
 
Промените в закона ще бъдат обсъдени следващата сряда от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.