Правителството се ангажира с помощ за медиците
Правителството се ангажира с помощ за медиците / Снимка: Sofia Photo Agnecy

Правителството реши да бъде отпусната от държавния бюджет еднократна помощ от по 10 000 лева на всеки един от българските медици . Най-вероятно държавата ще поеме здравните и социалните осигуровки на сестрите за времето прекарано в затвора, обяви министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Премиерът Сергей Станишев потвърди допълнителните ангажименти на правителството, освен решената еднократна помощ от 10 000 лв., за българските медици, завърнали се от Либия.

Въпросът за подкрепата на медиците не може да бъде ангажимент саом на правителството, каза Сергей Станишев и добави, че кабинетът ще намери формата, за да плати медицинските прегледи, лечението и престоя на медиците в резиденция „Бояна”.

На въпрос защо се е решило еднократната финансова помощ да бъде 10000 лева и дали тази сума не е малка, премиерът отговори: „Имаме прецедент, 10000 лева бяха отпуснати след катастрофата в Бяла, сега сестрите се нуждаят от спешна финансова помощ, за да си купят необходимите вещи”.

Според Станишев нотата от либийската страна по повод помилването на медиците била либийската реакция на Триполи под влияние на общия натиск, на който били подложени официалните власти.

На въпрос дали нотата не е насочена по-скоро към вътрешната общност в самата Либия, Станишев отговори – струва ми се, че този момент присъства.