/ БГНЕС
Не ми е известно фирми да се облагодетелствали, териториалните планове тепърва трябва да се одобряват. Това заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ в отговор на обвиненията на ГЕРБ от вчерашния ден, че над 3 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост, предвидени за въглищните централи край Стара Загора, ще бъдат раздадени на близки до партията фирми.

През вчерашния ден депутати от ГЕРБ-СДС заявиха, че правителството обрича страната на енергийна смърт. Те обвиниха своите некоалиционни партньори в липса на прозрачност при избирането на фирмите, които да бъдат финансирани с евросредствата. 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е разговарял с премиера и Кирил Петков да бъдат изчистени неточности в текстовете за процедурата. 

Борисов е разговарял с Петков и Денков за териториалните планове за справедлив преход

"Не съм присъствал на обсъждане за промяна на думи. Трябва да се обясни на хората, че за пореден път се демонстрира една некомпетентност по отношение на това, което късае тези региони. Отново ГЕРБ залитат по риториката на "Възраждане“, която е срещу тези инвестиции, които трябва да се случат, за запазване на работните места на хората", каза Рибарски.

По думите му фирми, а които се твърди, че ще получат финансиране с преференция, само са заявили своите инвестиционни планове. 

"Тези фирми са споделили своите инвестиционни планове, но това не ги прави бенифициент по териториалните планове. Не е имало механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък с проекти. Изискването за събиране на инвестиционни намерения е по европейски регламент. Предстои да бъде посочен механизмът, по който ще се усвояват тези средства", каза той.

Той предупреди, че фирмите, които сега се заклеймяват като близки до правителството, застават с името си, а случващото единствено влияе негативно на инвестиционния интерес в региона. 
Агенция "Фокус"