/ iStock/Getty Images
Сто и един горски пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ през настоящата година, съобщиха от предприятието.

Като тежка и белязана от трагичен инцидент определят от ЮЗДП 2021 година. В битката с огнената стихия край санданските села Голешово и Петрово в началото на август загубиха живота си двама горски служители - Антон Гръбчев и Валери Димитров, а пострадалият при инцидента инж. Стоян Ковачев продължава да се възстановява от получените изгаряния, съобщават от предприятието.

Пожарът в планината Славянка през август е само един от регистрираните 101 горски пожара на територията на ЮЗДП. Засегнатите територии са близо десет хиляди декара, от които около две хиляди декара са върхови пожари. Засегнатите площи са близо пет пъти повече спрямо 2020 година, посочват от предприятието.

Основната причина за горските пожари продължава да е човешката небрежност и неправилното боравене с открит огън, които са довели до 68 огнени инцидента през тази година, а четири пожара са отчетени като умишлени, допълват от ЮЗДП. От там посочват, че предприятието разполага с повече от трийсет високопроходими противопожарни автомобила, разположени на цялата територия на ЮЗДП с цел своевременно включване при потушаване на горските пожари. Предприятието е оборудвано и с булдозери и комбинирани багери, а на повече от 400 служители са осигурени защитни облекла. Амбицията на ръководството на ЮЗДП е през следващата година всички служители с лесовъдско образование да бъдат осигурени със защитни облекла.
БТА