Повдигнаха обвинение срещу астролога Лещански
Повдигнаха обвинение срещу астролога Лещански / БГНЕС
Повдигнаха обвинение срещу астролога Лещански
19037
Повдигнаха обвинение срещу астролога Лещански
  • Повдигнаха обвинение срещу астролога Лещански

Районна прокуратура Хасково започна разследване срещу астролога Емил Лещански. Срещу него е образувано наказателно производство за разпространяване на невярна информация.

 

Производство срещу Лещански е по чл. 326 от Наказателния кодекс. Според него човек, който предава по радио, телефон или друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

 

Ако се стигне до съд и се установи, че Лещански е с чисто съдебно минало, наказателната отговорност ще бъде заменена с административна, обясни районният прокурор на Хасково Иван Стоянов: „Прокуратурата ще е длъжна да спази разпоредбите на НПК – освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание „глоба”, ако се стигне до съд и ако лицето не е осъждано. Към настоящия момент доказателствата са съвсем бегли, но в крайна сметка – какво по-голямо доказателство от това, че това събитие, което той предвижда, не се състоя”.

 

Предстои астрологът да бъде извикан за разпит в Хасково. Възможно е в хода на производството да бъде изискана съдебно-психиатрична експертиза за Лещански. Дали обвинението срещу него ще се преквалифицира в по-тежко, например за тероризъм, може да се реши, след приключване на разследването по настоящото производство.

 

Други новини от Хасково