Последни сме в Европа по спазване правата на пациентите
Последни сме в Европа по спазване правата на пациентите / DarikNews
Последни сме в Европа по спазване правата на пациентите
19038
Последни сме в Европа по спазване правата на пациентите
  • Последни сме в Европа по спазване правата на пациентите

България е на последно място в Европа по спазване правата на пациента. Това заяви Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Класацията оценява здравните системи на 31 държави в Европа по 18 критерия, групирани в четири категории – права на пациента, информация, оценка на здравните технологии и финансови стимули. Страната ни е събрала едва 473 точки от 1000 възможни. С най-добре защитени права на пациентите в здравеопазването е Дания, следвана от Германия и Финландия. Днес за трета поредна година в България се чества Европейският ден за правата на пациента.

 

Още на първия ден за правата на пациента е било обявено предложението към Европейската комисия за създаване на директива за права на пациентите, заяви народният представител от НДСВ Антония Първанова: „Нейното първо издание е за права на пациентите при предоставянето на трансгранични медицински услуги, като в четвъртък ще бъде второто гласуване в пленарна зала в ЕП”.

 

Следващата стъпка по думите на Първанова е съответно директива за правата на пациентите изобщо. Основните материали, които според нея трябва да бъдат ползвани, е Европейската харта за правата на пациента. Тя съдържа 14 основни права, сред които право на превантивни мерки, достъп, информация, свободен избор, безопасност и обезщетение. Заради днешния празник тя ще бъде окачена в редица болници в страната.

 

Благодарение на директивата и хартата е бил изработен и Закон за правата на пациентите, но поради несъгласие от „Коалиция за България” той не е приет. Първанова обаче допълни, че това няма да спре опитите им: „Директно ще вкараме в деловодството на НС Закон за правата на пациентите”.

 

Относно разширяването на Националния здравен портал, който да се ползва от всички българи, а не само от 40 000 служители на държавната администрация, както е в момента, председателят на проекта Юрий Алкалай заяви: „Добрата практика е да се види в един разумен период, който лично за мен като IT-специалист е не по-малко от шест месеца, как се държи една система, какво е необходимо тя да се подобри и едва тогава да се вземе управленското решение”.   

 

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че ще работят и по създаването на фонд за изплащане на обезщетения при лекарски грешки.