Помощта в Перник трябва да се фокусира върху най-пострадалите
Помощта в Перник трябва да се фокусира върху най-пострадалите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Помощта в Перник трябва да се фокусира върху най-пострадалите
56510
Помощта в Перник трябва да се фокусира върху най-пострадалите
  • Помощта в Перник трябва да се фокусира върху най-пострадалите

Действащият ред по отношение на застраховането не е добър, призна пред Дарик Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, в коментар на идеята за въвеждане на задължително застраховане за сеизмичен риск на сградите общинска и държавна собственост

„Не е редно държавата да взема пари от данъците на хората и да дава значителни средства на други хора. Бидейки в тежка ситуация, утре на някого ще му се запали къщата и той ще поиска от другите хора пари, за да си оправи къщата. Не съм се измъквал от темата. Застраховането е важно решение”, посочи още Дончев.

„Трябва принципен изход от тази ситуация. Единият вариант е задължителното застраховане, то има и добри и лоши страни. Другият вариант е катастрофичният пул. Вероятно има и междинни варианти”, поясни той.    

„Не съм се измъквал от темата, това е едно изключително важно, отговорно решение. Това ще засегне всеки български гражданин”, категоричен беше министърът и уточни, че „по брюкселските критерии, с които сме свикнали да работим, такова решение не може да се вземе без да е чут гласът на всички - професионална общност, застрахователи, местни власти и самите граждани”.

В предаването „Седмицата” министър Дончев направи и кратък отчет на работата си в Перник във връзка с пострадалите от земетресението в Перник. „Инвестирахме много усилия да създадем база от данни - това са имената на всички, които са пострадали. Ако някой си е позволил да злоупотреби със солидарността на българите, ще си носи последствията”, увери той. „Всички от подалите молба категорично декларират, че нямат друго жилище, което е годно за обитаване. Ако някой е излъгал, тогава това е документ с невярно съдържание”, заяви Дончев. Той посочи, че над 270 са домакинствата, които са получили подпомагане дотук, някои от които са получили над 15 000-20 000 лева от Междуведомствената комисия.

За това, че прагът на отпуснатите помощи е 2000 лева, Дончев каза, че трябва да има ред и ясни принципи.

„Няколко пъти обсъждахме всички фактори какъв да е прагът на подпомагането, защото помощта трябва да се фокусира върху най-пострадалите. Ако разпиляваме парите в една или друга посока, би могло да се постави под въпрос дали най-пострадалите ще получат адекватна помощ. Получихме предложения от общината лимитът да е 500 лева или 325 лева. Моето предложение беше да правим изключение, когато подалият молба е в тежко социално положение. Ние можем да направим едно такова изключение”, уточни Дончев.