Положението с бежанците се подобрява
Положението с бежанците се подобрява / снимка: БГНЕС, архив

Условията в бежанския център в Харманли са тежки, не скриха от Агенцията за Бежанците от върховния комисариат за бежанците. Борис Чеширков - говорител на ВКБОН, каза пред БНТ, че стои проблема с устойчива прехрана, водата и канализацията, но това се подобрява стъпка по стъпка.

В отговор на критичния репортаж на БНТ, показан преди разговора, председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев посочи, че Агенцията се продържа към политика на отвореност именно за да бъдат решавани проблемите. Чирпанлиев не скри, че в центъра в Харманли е с най-тежки условия. Именно заради разкриването на нуждите в тази посока България получава финансова помощ - повече от 6 млн. евро от ЕК, повече от 3 млн. долара от ВКБОН и др.

Чирпанлиев настоятелно подчерта, че се работи за увеличаване на щата на агенцията за да може да се поеме обслужването на бежанските центрове.

По най-важния въпрос за бежанците - получаването на статут, председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев подчерта, че „Производство за даване на статут, регистрация се дава от нашите служители (на Агенцията)”. Той каза, че този процес ще се осъществи именно в Харманли. „Считаме че ще се впишем в срок от 21 дни”, допълни Чирпанлиев посочвайки, че срокът по закон е шест месеца.

Чирпанлиев предупреди и срещу опитите да бъдат убеждавани бежанците, че ако те дойдат в София по-бързо ще получат статут.