Полиция предотврати сериозни сблъсъци в Суходол
Полиция предотврати сериозни сблъсъци в Суходол / снимка: БГНЕС

Служители на полицията предотвратиха сериозни сблъсъци в Суходол между противниците на повторно отваряне на сметището и ново сдружение, което е готово на преговори за компенсации от общината срещу съгласие за експлоатация на депото. Над 100 суходолци се събраха на площада и освиркаха представителите на новосформираното сдружение „Диалог за Суходол”. Последните бяха организирали среща в читалището, за да аргументират позицията си, на която обаче присъстваха едва 20-на души.

В същото време от стълбовете за улично осветление в квартала се развяваха черни знамена като символ на желанието да бъде погребан Суходол, както обясниха протестиращите срещу отварянето на депото за боклук, а полицейското присъствие беше засилено.

С викове „мафия”, „мошеници” и „продажници” бяха посрещнати около 20 души от новосформираното сдружение „Диалог за Суходол”. Те се събраха в читалището, където обявиха, че ще организират подписка и ако гражданите на Суходол са против отварянето на депото, ще се съгласят с мнението им и ще се оттеглят.

Отвън насъбралите се хора категорично казаха, че новото сдружение е съставено от хора, които не са от Суходол и са прообщински настроени На няколко пъти напрежението на площада се повиши, като само бързата намеса на полицаите предотврати сериозни сблъсъци.

„Суходол е в траур, затова по уличните стълбове са закичени черни знамена, защото се иска кварталът да бъде погребан”, каза Ивайло Кръстев от сдружението срещу отварянето на сметището.

На 15 ноември Министерски съвет одобри искането на Столичната община за нова експлоатация на депото и беше подчертано, че до един месец то ще заработи.